Sälja bostad utan mäklare

2021-09-19 Sälja bostad utan mäklare

Ska du sälja ett hus utan mäklare? Eller vill du sälja din lägenhet privat? I den här artikeln har vi samlat mer information om vad som är bra att tänka på om du ska sälja en bostad utan mäklare. Det finns många fördelar med att sälja din bostad privat men det finns också en del risker som är bra att känna till. Vill du lära dig mer om att köpa en bostad utan mäklare kan du klicka här.

Det kan finna flera skäl att sälja ett hus eller lägenhet utan mäklare. Du kanske ska göra affären med någon du redan känner eller så kanske du vill undvika att betala mäklararvode. Vad många inte har koll på är att det finns olika mäklarfirmor som arbetar på olika sätt. En del låter dig till exempel ha din egen visning så att du kan sälja din lägenhet utan en mäklare på plats. Dessa mäklarfirmor jobbar ofta väldigt digitalt och tar ett lägre mäklararvode.

Om du väljer att sälja lägenheten, fritidshuset eller huset själv så kommer du, utöver visningen, även att behöva hantera andra delar av säljprocessen.

Du behöver sätta ett pris på din bostad. Säljer du du huset utan mäklare så kanske du redan har en köpare klar. Om du inte har det så behöver du sätta ett pris som en köpare är villig att betala. Du kan göra reserach genom att se vad liknande objekt ligger ute för eller vad slutpriserna har blivit.

När du säljer din fastighet privat så behöver du även marknadsföra objektet själv. Se till så att du tar attraktiva bilder på lägenheten eller huset. Skapa en annons och lägg ut den på rätt marknadsplats för bostäder. Idag finns flera olika alternativ för att marknadsföra din bostad, allt från facebookgrupper till Blocket eller Hemnet. De olika lösningarna når olika målgrupper och kostar olika mycket.

En rutinerad mäklare har god koll på vilka lagar och regler som gäller vid en fastighetsförsäljning. När du säljer din lägenhet eller ditt hus utan mäklare faller mycket av ansvaret över på dig. Köpeavtalet, eller kontraktet du skriver med köparen av bostaden, är ett viktigt dokument. Här regleras de skyldigheter och rättigheter du som säljare har vid en privat försäljning av din fastighet. Det är inte helt ovanligt att man, vid en privat försäljning av ett hus, använder sig ev friskrivningsklausul. Detta är ett sätt att friskriva sig från ett ansvar för till exempel dolda fel eller specifika delar av huset, exempelvis tak eller marken. En konsekvens av detta brukar vara att priset på fastigheten blir lägre då risken helt flyttat över på den potentiella köparen. Friskrivningsklausul vid försäljning av hus sker ofta när ett dödsbo vill sälja av ett hus, fritidshus eller lägenhet. När försäljningen är klart behöver du även ha koll på vad som händer med den eventuella vinsten. Du kan läsa mer om vinstskatt vid försäljning av bostad här.

Att sälja ett hus, lägenhet eller fritidshus privat och utan mäklare är både fullt genomförbart och ibland kanske till och med att rekommendera. Om du väljer att sälja utan mäklare är det viktigt att du gör ordentligt med research och förstår vilka risker och fördelar det innebär.

Läs fler flyttinlägg

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.