Hyr flyttbil för din flytt

2020-05-25 Hyr flyttbil för din flytt

När det är dags att flytta kan man antingen hyra flytthjälp eller själv ta ansvar för flytten. Ofta låter man kanske en flyttfirma ta hand om en del av ansvaret, medan man sköter resten själv. I det här inlägget vägleder vi dig i allt du behöver veta om att hyra flyttbil!

Vi har i andra artiklar gått igenom vad som är bra att tänka på när man ska flyttstäda och vad som är viktigt att komma ihåg när man ska packa ner sin flytt. I den här artikeln om Bohag 2010 gick vi igenom vilka rättigheter och skyldigheter du har som konsument när du ska transportera dina ägodelar från ett ställe till ett annat, men om du inte vill anlita en flyttfirma och hellre vill sköta transporten själv kommer här nedan all information du behöver veta.

Beroende på hur mycket bohag som ska transporteras och hur lång sträcka det ska färdas, kan det vara bra att se över vilka olika alternativ som finns. När man ska flytta sina ägodelar själv är det fördelaktigt om det inte är en så lång flytt; ska man till exempel flytta utomlands behöver man oftast använda alternativa transporter som båt eller flyg – och då är det lättast att låta en extern firma sköta transporten. Ska man flytta någonstans inom samma stad (eller i alla fall inom Sverige) går det bra att hyra en bil och köra bohaget till sin nya adress själv. 

Några viktiga punkter att göra innan man hyr flyttbil:

  • Beräkna hur många kartonger som kommer fyllas och rådfråga uthyrarna hur stor bil som behövs
  • Kontrollera att den som kör har ett körkort som är giltigt för den typ av bil som ska hyras (ett vanligt B-körkort räcker till exempel inte för en lastbil eller ett tungt släp)
  • Ska du hyra släp måste du räkna på hur tungt släpet blir så det inte överskrider den gräns för vad ditt körkortet tillåter dig att köra
  • Packa smart, du vill inte behöva köra fram och tillbaka fler gånger än nödvändigt

Välj rätt hyrbil för din flytt

Flyttbilar kan hyras på de flesta bensinstationer samt hos specialiserade biluthyrare. Vad för bilar som finns att tillgå varierar och beror på vilket företag som är uthyrare och vad som finns tillgängligt för tillfället. En viss bensinstation kan exempelvis ha fyra olika bilalternativ, men din specifika mack kanske bara erbjuder tre av dessa alternativ. Ring därför och fråga innan flyttdagen så du vet att bilen du behöver finns och även är tillgänglig när du behöver den. De flesta företag har hemsidor där man kan läsa på om de olika modellerna, men ibland kan det vara bra att ringa och fråga om hjälp ifall man är osäker på hur många flyttkartonger bilen har plats för och om det finns risk för övervikt. 

Vilka är de vanligaste flyttbilarna:

  • Minibuss
  • Skåpbil
  • Liten lastbil
  • Mellanstor lastbil
  • Stor lastbil
  • Släpvagn (här finns olika storlekar och modeller med och utan tak)

Priset varierar beroende på vilken bil du behöver, hur länge du behöver hyra den – och såklart vart du hyr den. Det lättaste sättet är att ta reda på vilken typ av flyttbil du behöver och sedan ta timpriset gånger den tid du behöver använda bilen. Tänk på att räkna med sträckan till och från uthyrningsstället, samt att ta höjd på eventuella förseningar och trafikstockningar. Det kan vara svårt att planera för oförutsedda händelser, men det är bättre att lämna tillbaka bilen tidigare än du tänkt än för sent. Lämnar du den tidigare behöver du oftast inte betala för tiden du inte använt men det tillkommer ofta en förseningsavgift om man inte lämnar tillbaka bilen i tid. 

Och slutligen: Kom ihåg att dubbelkolla att uthyrarna har en försäkring som täcker bilen, och försäkra dig om att du har en försäkring som också täcker eventuella skador på dina ägodelar innan du ger dig ut på väg till ditt nya boende!

Läs fler flyttinlägg

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.