Checklista inför flytten - allt du behöver tänka på!

Är det dags att flytta? Har du just insett att du inte vet vilken ände du ska börja i? Flytten kan kännas som ett oöverblickbart projekt med tusen saker att hålla koll på. Stilla ångesten redan nu genom att sätta dig ner med ditt flytt-team (Ingen sambo eller familj? Bjud över ett par kompisar!) och planera flyttförberedelserna. Vi har sammanställt en checklista med allt du behöver veta för att undgå sammanbrott, svett och tårar under flytten.

Rensa och strukturera

Har du bott länge i hemmet du ska flytta från? Då har du antagligen en uppsjö av saker att gå igenom. Att rensa inför flytten tar längre tid än vad man tror, så börja i god tid!

 • Ditt nya hem: Rita upp en skiss över ditt nya hem för att få en realistisk bild av vilka saker som får plats och som behövs. Redan här får du förhoppningsvis en bild av hur mycket du behöver göra dig av med, eller vad du behöver köpa till ditt nya hem. 
 • Rensa: Börja med dina förråd. Det skadar inte att vara lite hård mot dig själv – behöver du verkligen packa med minipingisbordet och det dammiga keyboardet du köpte alldeles för dyrt på blocket och sen bara spelade på en gång?
 • Skänk, sälj eller släng: Börjar du rensa i god tid hinner du förhoppningsvis skänka eller sälja vissa saker som du inte vill ta med dig till nästa hem. Det finns grupper på Facebook där du kan skänka saker mot avhämtning, eller sälja för att tjäna en slant. Det som är trasigt eller odugligt får gå till tippen.
 • Flyttkartonger: Flyttkartonger finns att köpa eller att hyra. Tar du hjälp av en flyttfirma brukar de bistå med kartonger. Utgå från att du behöver en flyttkartong per kvadratmeter. Flyttar du från en 50 kvm lägenhet behöver du alltså cirka 50 lådor (tro det eller ej!). Införskaffa också skyddsmaterial så som bubbelplast och wellpapp, som du kan packa porslin och andra ömtåliga saker i.
 • Packa strukturerat: Gör en plan över vad som kan packas först och vad du behöver ha kvar till sist. Taklampor och städutrustning kan vara bra att spara in i det sista. Försök att packa så mycket som möjligt i flyttkartonger. Packa inte kartongerna för tunga, då riskerar de (och din rygg) att gå sönder under flytten. Märk kartongernas alla sidor med innehåll och vilket rum de ska till, för att göra uppackningen smidigare.

Planera och boka

Det första steget är att bestämma ett flyttdatum. Därefter kan du boka in den hjälp du behöver. Kanske behöver du ta ledigt eller skaffa barnvakt under flyttdagen?

 • Flytthjälp: Ta ställning till om du behöver hjälp av en flyttfirma eller om du klarar det själv med vänner. Har du mycket och tunga saker kan det vara skönt att ta hjälp av en flyttfirma till delar av flytten. Tänk på att vissa firmor tar extra betalt för svårflyttade saker som till exempel ett piano.
 • Hyrbil: Väljer du att göra hela flytten själv kan det vara en god idé att boka en hyrbil. Räkna ut hur stor bil du behöver genom att utgå från dina flyttkartonger. En flyttkartong tar upp cirka 0,5 kubikmeter.
 • Flyttstädning: Boka flyttstädning om du inte har tid att göra städningen själv. Då slipper du dessutom eventuell diskussion med hemmets nya ägare om hur bostaden är städad. Du har rätt till RUT-avdrag för flyttstäd!
 • Magasinera: Har du saker du inte vill slänga, skänka eller sälja, men inte får plats med i ditt nya hem? Förvara din mormors gamla byrå i ett magasin! Många flyttfirmor erbjuder hjälp med magasinering.

Fixa och kontakta

Utöver dina grannar finns det ett antal företag och institutioner som vill veta att och vart du flyttar.

 • Flyttanmälan: Enligt lag ska du vara folkbokförd där du bor, därför måste du anmäla din flytt till skatteverket. En del företag och myndigheter hämtar dock inte din adress från folkbokföringen, därför kan du behöva eftersända post eller anmäla dig till en digital brevlåda för att inte missa några viktiga brev.
 • Abonnemang: Ha koll på vilka abonnemang du behöver säga upp och vilka du vill ska följa med i flytten. Vanliga avtal att se över är ditt internetabonnemang, elavtal, avfallshantering, gas och fjärrvärme om du har det i ditt nuvarande eller nya hem, parkering om du hyr den och inte minst ditt larm.
 • Nycklar: Samla ihop alla nycklar du har till bostaden. Glöm inte de du lämnat hos grannen!

Med lite struktur i förberedelserna går flyttdagen smidigare. Hoppas dessa tips hjälper dig i planeringen. Stort lycka till med flytten!

Få offert på din flyttstädning

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.

Senaste inläggen

Flyttbloggen
Qleanos städbolag och flyttfirmor

Qleano har anslutna städbolag och flyttfirmor över hela Sverige. Tillsammans med våra anslutna lokala företag kan vi erbjuda flyttstädning och…

Flyttbloggen
Flytta kontor – förberedelser

Förbered din kontorsflytt Att flytta ett helt kontor är väldigt omfattande och det är viktigt att hantera flytten på ett…

Flyttbloggen
Flyttstädning – det här behöver du tänka på

Det är en del saker som ska bockas av när man ska flytta, flyttstädning är en av dem. En flyttstädning…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.