Flyttanmälan

Anmäla flytt

Vad gäller egentligen kring adressändring vid flytt och hur kan du ta kontroll över var din post hamnar? Det finns olika aktörer som assisterar vid adressändring och flyttanmälan, men vad gör dessa aktörer och hur påverkar detta dig och din flytt? Vi leder dig genom de ringlade labyrinter inom folkbokföring, eftersändning och adressändring!

Få saker är så spännande som att flytta. Som experter på flytthjälp och med många anslutna flyttfirmor pratar vi månatligen med tusentals personer som ska flytta adress och adressändra. De olika boenden man har genom åren, agerar ofta de milstolpar som ramar in livet. Uppväxten i barndomshemmet, flytten hemifrån, första egna lägenheten, ett gemensamt hem att dela med den person som också delar ens liv. Att flytta är spännande och ett startskott för en ny period i livet. Men bara för att man är på väg till något nytt, bör man inte lämna för mycket bakom sig. En av de viktigaste sakerna att få med är posten. Räkningar, kallelser, information från vården, skola etc. skickas ut till folkbokföringsadressen.

Folkbokföring – vad är det och varför är det viktigt att den är uppdaterad?

Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av Sveriges befolkning och många av ens rättigheter och skyldigheter påverkas beroende på ens folkbokföringsadress. Folkbokföringsadressen är i regel den adress du bor på. Du kan bara vara folkbokförd på en adress, och har du fler boenden kan Skatteverket avgöra vilken adress detta ska vara.

Myndigheter hämtar din adress från folkbokföringen, vilket innebär att den alltid måste vara uppdaterad hos Skatteverket. Att folkbokföra sig är väldigt enkelt och görs på Skatteverkets hemsida. Man loggar in på “mina sidor” och uppdaterar adress och lägenhetsnummer efter instruktioner. Ändringen sker direkt, men det kan ta upp till två veckor innan informationen når de organisationer som hämtar information från Skatteverket. Vissa företag hämtar dock inte sin information från Skatteverket – och inte heller vänner och bekanta – därför är det jätteviktigt att eftersända sin post.

Det ligger på ditt ansvar att se till så att du adressändrar din folkbokföringsadress. Du kan även behöva göra en flyttanmälan för barn så att exempelvis förskolan har rätt adress. Att göra en adressändring är relativt enkelt. Vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig.

Eftersändning – säkerställ att du inte missar något viktigt!

Adressändring eller flyttanmälan, kan göras gratis hos Skatteverket. Eftersändning av post går också att göra genom den kommersiella tjänsten adressändring.se. Adressändring har avtal med en rad postoperatörer som till exempel Postnord; dessa ser därför till att beställningar och andra utskick kommer rätt. Kom dock ihåg att vissa hemsidor måste uppdateras manuellt, så dubbelkolla alltid att leveransadressen stämmer innan du lägger en beställning! 

Adressändring har också en rad andra tjänster som går att nyttja vid till exempel längre resor. Du kan bland annat pausa posten, för att slippa mötas av ett brevberg när du kommer hem. Du kan även låsa din adress för att säkerställa att ingen obehörig lagrar, adressändrar eller eftersänder din post. Det går också att göra en tillfällig eftersändning i högst sex månader, till exempel om semestern spenderas på annan ort, eller om du behöver hjälp att hålla koll på posten medan du är borta. Priserna för dessa tjänster varierar beroende på hur lång tid det gäller. 

  • Eftersändning upp till 12 månader: 598:-
  • Pausa posten: 350:-
  • Tillfällig eftersändning: 145:- i startavgift och 65:-/vecka

För studerande, pensionärer och personer under 26 år gäller rabatterade priser på samtliga tjänster.

Folkbokföringsadressen påverkar mer än posten

När ska du göra en flyttanmälan och när ska du göra en adressändring? Senast en vecka innan flyttlaset går bör du genomföra din adressändring och flyttanmälan. Du gör också flyttanmälan för dina barn. När du gör en flyttanmälan via Skatteverket kommer du även att uppdatera din folkbokföring. 

Det går att vara skriven på en ort, men bo på en annan; till exempel om flytten är temporär. Det är då extra viktigt att anmäla eftersändning så ingenting missas. Bostadsorten påverkar även en rad andra viktiga saker; det är exempelvis kommunalskatt, bostadsbidrag och vilken vallokal man röstar i vid allmänna val. Se därför till att alltid hålla din folkbokföringsadress så uppdaterad som möjligt och eftersända posten efter varje flytt! Var ute i god tid, adressändra och beställ eftersändning senast sju dagar innan flytten går. Ta kontakt med de företaget du köper tjänster av och se till så att de har dina nya adressuppgifter.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.

Våra tjänster

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.