Allt om andrahandskontrakt
Att hyra ut i andra hand är en vanlig och smidig lösning för dig som tillfälligt ska bo någon annanstans. Genom att upprätta ett ordentligt andrahandskontrakt skapar du en säkerhet både för dig som ska hyra och dig som hyr ut. Dessutom kan kontraktet hjälpa er att undgå tvister och konflikter under hyresperioden. Vi guidar dig i andrahandskontrakt-djungeln!
För dig som ska hyra ut i andrahand
Oavsett om du bor i en hyresrätt eller äger en bostadsrätt kan du hyra ut ditt hem i andra hand. Vissa regler är olika, men en hel del är genomgående för de respektive bostadsformerna.
1. Skaffa tillstånd
När du har hittat en hyresgäst gäller det att skaffa tillstånd för att få hyra ut. Äger du en bostadsrätt ska du få din hyresgäst godkänd av föreningen. För att få tillstånd att hyra ut av föreningen ska du ha en anledning. Skäl som ofta godkänns är att du ska hyra ut till ditt barn eller din närstående, att du ska flytta utomlands för att arbeta eller studera eller att du ska prova på att flytta ihop med din sambo. Vad som gäller vid andrahandsuthyrning regleras i din bostadsrättsförenings stadgar, och i bostadsrättslagen. Prata med din förening om du är osäker.
Bor du i en hyresrätt ska du prata med din hyresvärd. Samma skäl som brukar godkänns av bostadsrättsföreningar godkänns ofta vid uthyrning av hyresrätter. Dock finns det en viktig regel att känna till för dig som vill hyra ut en hyresrätt: Besittningsskyddet! Läs mer om det här.
2. Upprätta kontraktet
Det finns färdiga mallar för hyreskontrakt att ladda ner på internet. Fyll i kontraktet så noggrant som möjligt och gå sedan igenom kontraktet tillsammans med hyresgästen. I kontraktet anger du bland annats hyra, hur länge hyresperioden ska vara och vad som gäller kring uppsägning.
3. Hyra
Ska du hyra ut en hyresrätt ska du ta ut en skälig hyra. Det innebär att du får ta ut det faktiska belopp du själv betalar i hyra, plus påslag för exempelvis möbler, el, parkeringsplats och annat som ingår i bostaden. Tar du ut för hög hyra kan din hyresgäst vända sig till hyresnämnden och kräva tillbaka oskälig hyra, och du blir därmed återbetalningsskyldig. Ska du hyra ut en bostadsrätt ska du också ta ut en skälig hyra, men innehållet i den skäliga hyran är lite annorlunda. För bostadsrätt får du räkna med kostnad för drift vilket innefattar påslag för möbler, avgift till föreningen, el, bredband, vatten. Du får dessutom ta ut påslag för kapitalkostnader, vilket innebär din kostnad för att ha kapitalet bundet i bostaden.
4. Tänk på!
Praktiska saker att tänka på vid uthyrningen.
- Hyreskontraktet ska upprättas och signeras i tre exemplar: Till dig, till din hyresgäst, och till din förening eller hyresvärd.
- Kom ihåg att bifoga inventarielistan till hyreskontraktet (läs om hur du upprättar en inventarielista här!) samt lista på eventuella skador i bostaden.
- Tänk på att alltid betala dina räkningar och din hyra/avgift själv under hyresperioden. Din hyresgäst betalar hyran till dig och du betalar till föreningen/hyresvärden.
- Uppsägningstiden ska vara tre hela månader. Vill du att din hyresgäst flyttar ut sista augusti, ska du skriftligt säga upp kontraktet sista maj.
Lycka till med din andrahandsuthyrning!

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…





Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!





Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!





Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.
STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.