Fem tips för dig som vill hyra ut i andra hand

2019-03-26 Fem tips för dig som vill hyra ut i andra hand

Ska ni flytta ihop? Eller ska du flytta utomlands? Att hyra ut din hyresrätt i andra hand kan vara bra för din plånbok och hjälpa någon som letar tillfälligt boende. När du hyr ut i andra hand finns det ett par regler som är viktiga att känna till, för att både du och din hyresgäst ska få en trygg och smidig upplevelse. Här kommer fem tips som gör din uthyrning enklare!

1. Skaffa tillåtelse

Det första steget i din uthyrning är att se till att du faktiskt får lov att hyra ut ditt hem. Prata med din hyresvärd och se till att få tillstånd, gärna skriftligt, att hyra ut ditt boende. Om du hyr ut utan tillstånd kan du bli vräkt från ditt boende. När du ber om tillstånd ska du också berätta varför du vill hyra ut. Hyresgästföreningens räknar upp fem skäl som ofta godkänns av hyresvärden:

  • Studier på annan ort
  • Tillfälligt arbete på annan ort – som du avser att komma tillbaka från
  • Flytta ihop med någon på prov
  • Längre utlandsvistelse
  • Vård på sjukhus

2. Skriv ett hyreskontrakt

Det kan tyckas självklart men vi kan inte poängtera nog hur viktigt det är att sätta din och din hyresgästs överenskommelse på pränt. Se till att avtalet innehåller uppgifter om hyrestid, hyra, uppsägningstid och andra villkor. En god idé kan vara att skriva in i kontraktet att hyresgästen ska skaffa en hemförsäkring för sitt boende i din hyresrätt. Tänk på att signera en kopia till dig, en till din hyresgäst och en till din hyresvärd.

3. Kom ihåg besittningsskyddet!

Efter att din hyresgäst har bott i ditt hem i mer än två år, får hen besittningsskydd gentemot dig. På Svenska betyder det att din hyresgäst får rätten att bo kvar i ditt hem, i andra hand. Vill du flytta tillbaka efter två år, är din hyresgäst alltså egentligen inte är skyldig att flytta ut. Vill hyresgästen inte frivilligt flytta ska du vända dig till hyresnämnden som tar ställning till om hyresavtalet ska löpa (alltså att din hyresgäst får bo kvar) eller inte. För att undvika allt detta är det viktigt att ni skriver (!) en överenskommelse redan innan gästen flyttar in, om att hen avstår från besittningsskyddet. Mallar för överenskommelse om besittningsskyddet finns att ladda ner från hyresnämndens hemsida.

4. Gör en inventarielista

Innan din gäst flyttar in bör ni tillsammans göra en inventarielista. Gå igenom hemmet tillsammans, fota och filma gärna, och skriv en lista på alla saker som finns i hemmet innan din gäst flyttar in. Inventarielistan kommer att vara guld värd när du flyttar tillbaka igen. När ni gör inventarielistan, passa på att gå igenom skador/brister i hemmet och skriv ner även dessa. På så sätt slipper ni diskussioner om det verkligen var en spricka i induktionshällen innan du flyttade eller inte. Kom ihåg att skriva ut listan i två exemplar som ni båda signerar.

5. Lagom påslag

Om du hyr ut din hyresrätt omöblerad får du vanligtvis inte ta ut högre hyra än den du själv betalar till hyresvärden. Om du däremot hyr ut möblerat får du lägga på en summa varje månad för slitage på möblerna. Se till att inte ta ut för hög extra-hyra, för då kan hyresgästen nämligen vända sig till hyresnämnden och få hyran prövad. Tycker hyresnämnden, som ofta i detta sammanhang står på hyresgästens sida, att hyran är för hög, kan din hyresgäst kräva tillbaka överhyran plus ränta i upp till ett år. Ett skäligt påslag ligger vanligtvis, enligt rättspraxis, på omkring 10-15 procent av hyran.

Stort lycka till med din uthyrning!

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.