Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

2020-02-18 Vad kostar det att anlita en flyttfirma?

Vad kostar en flyttfirma?

Den eviga frågan inför varje flytt: Anlita en flyttfirma eller muta kompisar med pizza och öl? Vad är roligast, smidigast och billigast? Att anlita en firma kommer självklart kosta lite mer än priset på kompisarnas tilltugg, men med rätt expertishjälp kan man säkerställa en snabb och smidig flytt, utan massa svinn bland porslinet om nedpackningen inte går helt som önskat.

Fördelar med att hyra en flyttfirma är såklart att det är smidigare och flytten går snabbare, och det är också bra om man har svårt att bära tunga möbler själv. Det är dock viktigt att planera in och boka flytthjälp i tid, vi rekommenderar att boka hjälpa cirka 30 dagar innan flytt. Innan detta bör även lite tid och energi läggas på att hitta rätt firma. Kolla upp att det är ett seriöst företag och försök att hitta recensioner och referenser om deras tidigare arbete. Det finns många firmor vars verksamhet inte är helt legitim och har du otur kan du bli lurad; saker kan gå sönder eller försvinna och du står utan kompensation.

Jämföra priser

Det är bra att ta in offerter från olika firmor för att jämföra för- och nackdelar, samt säkerställa att de har möjlighet att hjälpa till på flyttdagen. De flesta företag tar betalt per timme, men föredrar man att få ett fast pris brukar de kunna göra en besiktning innan flytten och skriva en offert på ett fast pris. Vet man slutpriset är det bäst att betala med kort eller förskottsbetalning. Om firman bara erbjuder kontantbetalning är det ofta ett tecken på att företaget jobbar svart. En annan viktig sak att undersöka är om flyttfirman har försäkring, skulle något hända med dina saker är det tryggt att veta att allt åtminstone är försäkrat. 

Förberedelser inför flytt

Innan flyttdagen måste allt vara nedpackat, sorterat och märkt. Det enda som ska vara kvar är lampor, det brukar vara det sista man tar ner. Kartongerna får gärna vara tydligt kategoriserade och märkta, så det blir lätt för flyttfirman att ställa allt på rätt plats när de kommer till det nya boendet. Man kan antingen köpa flyttkartonger själv, men vissa flyttfirmor erbjuder också utlåning av flyttkartonger. Ofta rekommenderar man en kartong per kvadratmeter; det kanske låter mycket men generellt ligger en vanlig flytt på upp mot cirka 100 flyttlådor!

Tycker man det är svårt – eller bara väldigt tråkigt – att packa, erbjuder vissa företag en “packmästare”; en packmästare är någon som kommer dagen innan flytten och packar ner saker som det mest ömtåliga, t.ex. porslin, vaser etc. Det är en konst att packa rätt, och många känner inte till de tips och tricks som gör packningen säkrare och mer effektiv. En enkel sak är till exempel att inte packa ner porslinet i tidningspapper då trycksvärtan kan ge märken. Sådant kan dock förhindras med speciellt emballagepapper. Det är också bra att skydda golven, det ansvaret ligger på kunden och bör göras innan flytten drar igång. 

Kostnad för flytthjälp och RUT-avdrag

Som tidigare nämnt avgör oftast timpriset kostnaden för flytten. Många företag har en tabell på sin hemsidan som kan ge en indikation på vad slutpriset för flytten blir, men generellt ligger priset på mellan 350kr/timme till 550kr/timme. Då ingår en person som sköter flytten samt bil. Kräver flytten fler personer brukar timpriset bli lite billigare för de extra personerna. Priset kan också bli lägre med hjälp av Rut-avdraget. Rut-avdraget används genom att flyttfirman gör ett avdrag för arbetskostnaden på fakturan. Du betalar därmed ett billigare pris och resten begär företaget ut från Skatteverket. Beviljas utbetalningen fylls beloppet i på din inkomstdeklarationen. Både rut- och rotavdraget får sammanlagt max uppgå till 50 000 kr per person och år, men det finns inget maxbelopp per fastighet. Det innebär alltså att man kan dela på arbetskostnaden om det är fler som bor på samma adress. Tänk dock på att informera flyttfirman om du redan har utnyttjat en del av avdragen så att de kan göra rätt avdrag på din faktura. Sedan är det bara att luta sig tillbaka och se fram emot stundande äventyr!

Flyttbloggen
Qleanos städbolag och flyttfirmor

Qleano har anslutna städbolag och flyttfirmor över hela Sverige. Tillsammans med våra anslutna lokala företag kan vi erbjuda flyttstädning och…

Flyttbloggen
Flytta kontor – förberedelser

Förbered din kontorsflytt Att flytta ett helt kontor är väldigt omfattande och det är viktigt att hantera flytten på ett…

Flyttbloggen
Flyttstädning – det här behöver du tänka på

Det är en del saker som ska bockas av när man ska flytta, flyttstädning är en av dem. En flyttstädning…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.