Utlandsflytt
Många människor drömmer om att testa leva i ett annat land (eller bara gömma sig från regnrusket under vintermånaderna) och flyttarna till bland annat Portugal och Spanien har ökat de senaste åren. Vissa skaffar sig ett extraboende, medan andra tar sitt pick och pack och flyttar utomlands för gott. Vad som än står på tur är det mycket saker som måste ordnas. Försäkringar, papper, utrensning, packning – och så klart självaste flytten. Här går vi igenom hur flyttfirmor jobbar vid internationella flyttar, vad det kostar och alla detaljer som är bra att tänka på innan flyget boardas.
Flytta bohag utomlands
Många flyttfirmor hjälper till med det mesta som har med utlandsflytt att göra; inte bara transport av bohag, utan även försäkringar, dokument och packning. Ha gärna en öppen dialog med flyttfirman du väljer att anlita för att säkerställa att de förstår just dina behov och önskningar. Ägodelarna måste att packas i packmaterial anpassade efter just internationella transporter, eftersom dessa behöver klara en längre transportsträcka som generellt är mer påfrestande på kartonger och emballage.
Det går självklart även att paketera sina ägodelar själv och sköta en större del av flytten på egen hand, men det kan vara bra att konsultera med en flyttfirma ändå, då det finns många aspekter man kanske inte tänker på. Man kan begära specifika instruktioner för utlandsflytt för att få bättre kunskap om vilka kartonger som är att föredra och hur man märker upp packningen på bästa sätt.
Pris och offert vid utlandsflytt
Priset för en utlandsflytt baseras på olika aspekter, som t.ex. hur stort bohaget är och till vilket land flytten bär av. Vissa kostnader är fasta och andra är rörliga, och små volymer har oftast ett högre pris/kbm än större. De flesta företag erbjuder dock en kostnadsfri besiktning av flytten och lättast är att fylla i en offertförfrågan för att se vilket pris flytten skulle landa på. Det finns även tjänster som kan jämföra olika företag mot varandra för att underlätta valet av flyttfirma.
De flesta länder i världen har fri import av flyttgods, men kolla upp detta innan flytten bär av då det finns ett par undantag. I en del länder kan även lokala kostnader tillkomma som till exempel för terminalhantering och avgifter vid tullinspektion. Om flytten sker inom EU eller EES kan Rut-avdraget tillämpas, men tänk på att det endast gäller för arbetskostnaden för den svenska personalen!
Kom ihåg försäkringen!
Om du väljer att sköta packningen på egen hand brukar inte flyttfirmans försäkring täcka de skador som kan uppstå om dina ägodelar går sönder. Många flyttfirmor erbjuder en försäkring, men det är bra att läsa på vad den försäkringen täcker. Ibland kan även hemförsäkringen fungera bra, men ofta behövs ett tillägg som täcker bohagets resa till den nya destinationen. Här är det också värt att lägga lite extra tid på att gå igenom vilka olika alternativ som finns och vilket försäkringsskydd som är bäst. Många traditionella hemförsäkringar täcker inte resor längre än ett par veckor, och då är det bra att undersöka vad man behöver göra för att säkerställa att allt är försäkrat, samt om det finns utländska alternativ som kan ta vid efter flytten är genomförd.
Några små tips inför en stor förändring
- Gå igenom allt noga med flyttpersonalen innan packningen börjar, till exempel om det finns saker du behöver komma åt direkt när du väl är framme så packas dessa ner sist.
- Om du kanske inte har möjlighet att ta emot all packning direkt när du anländer kan saker magasineras både i Sverige och i det nya värdlandet. Detta har ofta flyttfirmorna koll på och kan vägleda dig i vilket alternativ som är bäst för dig.
- Planera för att vänta. Oftast sköter flyttfirman allt som behövs även vid ankomsten, detta innebär införtullning och leverans till det nya boendet. Det kan dock ta flera veckor – så stå inte helt tomhänt när du anländer i det nya landet!
Hur ska bohaget fraktas?
Slutligen – vilket fraktalternativ är bäst? Det finns olika alternativ att använda sig av och alla har olika för- och nackdelar. Jämför vad som passar dig bäst av alternativ nedan:
Lastbil – Inom Europa är detta det vanligaste alternativet. Det är bra om du inte har så mycket saker som ska flyttas och inget specifik datum flyttlasset måste vara framme. Tar 3-10 dagar (beroende på destination)
Sjöfrakt – Sjöfrakt är det bästa och billigaste alternativet om du ska flytta utom Europa. Det är dock längst transittid och kan ta upp mot 1-2 månader (plus förtullning samt vägtransport i det nya landet)
Flygfrakt – Detta är bäst när det gäller mindre volymer och när bohaget behöver komma fram snabbt. Flygfrakten tar mellan 3-8 dagar.
Tågfrakt – Tågfrakt är ett bra och miljövänligare alternativ. Det kostar mindre än flygfrakt och tar inte lika lång tid som båttransport.

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…





Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!





Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!





Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.
STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.