Sälja hus

2021-09-20 Sälja hus

Är du mitt uppe i planeringen av din husförsäljning? Då vet du att det kan vara mycket att tänka på. I det här inlägget har vi samlat saker som är bra att veta i en checklista när det är dags att sälja ditt hus. Om du istället vill läsa om att sälja en lägenhet kan du klicka här.

Planera för din husförsäljning

Att sälja ett hus är ett stort projekt med många viktiga beslut som ska fattas. Vilken mäklare ska du anlita? Vad kostar det? Ska du sälja huset i befintligt skick eller ska du renovera innan du säljer? Även om det finns olika sätt att genomföra en husförsäljning på så finns det inget givet facit, hur du vill hantera din husförsäljning beror på en rad olika faktorer. Det finns dock några saker som är universella, dvs. saker som är bra att tänka på oavsett om du säljer ditt hus via en mäklare eller inte.

En viktig del i förberedelserna är att börja rensa huset på saker. Om du bott i huset under en längre tid så kommer du med största sannolikhet att ha samlat på dig en hel del prylar. Börja rensningen i god tid! Det gör inte bara flyttmomentet enklare, eller billigare om du anlitar en flyttfirma. Ett hus med lagom mycket saker ger en känsla av ökad rymd när det väl blir dags för husvisning.

Börja föra dialog med mäklare tidigt. Ta alltid in flera offerter på vad det skulle kosta att få hjälp att sälja just ditt hus. Via olika siter som Hemnet.se kan du söka fram bostäder i ditt område och om det finns någon mäklare som verkar sälja flera objekt i grannskapet och därmed också har koll på området. Du kan även använda hemsidor som booli.se för att se slutpriser på husförsäljningar och vilka mäklare som lyckats bäst. Kom ihåg att det alltid går att förhandla om mäklararvodet!

När du tar möten med olika mäklare så ska du även fråga dem om det finns saker som de tycker att du ska åtgärda för att höja värdet på huset innan din försäljning. En del saker kan vara billiga att åtgärda men ha stor påverkan på husets värde.

Se även till så att du har alla dokument och all fakta om fastigheten tillgänglig. Ritningar, tomtkarta, uppgifter om inteckningar och uttagna pantbrev, eventuella servitut och energideklarationer är dokument som är bra att ha redo och ha koll på.

Vilken är bästa månaden att sälja hus?

Vilken månad på året som lämpar sig bäst för en husförsäljning finns det inget tydligt facit på. Din husförsäljning påverkas med högsta sannolikhet mer av rådande marknadsläge än kalendermånad på året. Att sälja när det finns många andra hus till salu kan både ha sina fördelar och nackdelar. En fördel är att spekulanter kan titta på flera hus när de är i området för visning medan en nackdel är att fler hus också innebär ökad konkurrens om köpare. Det finns dock de som hävdar att hus säljs bäst under våren, sommaren eller hösten. Det är under dessa perioder flest hus kommer ut till försäljning, vilket också resulterar i att detta är perioder där det säljs flest hus. Ett skäl till att fler hus ligger ute under under vår, sommar och höst kan vara att det är enklare att sälja in en trädgård i grönska än i det gråa vintervädret.

Vinst husförsäljning

Kanske säljer du ditt hus på den öppna marknaden eller så säljer du ditt hus till en familjemedlem eller till en bekant. Oavsett vem som köper ditt hus så kan du göra en vinst. Att göra en vinst innebär helt enkelt att du säljer fastigheten för mer än vad du köpt det för och vad huset kostat dig i renoveringar samt kostnaderna för att sälja huset. När du ska se över kostnaden för att sälja huset så behöver du räkna på vad det kostar att anlita mäklare, lägga ut en bostadsannons, besiktiga huset och eventuellt också de småfix som ska göras inför försäljningen. Du kommer även att ha några flyttrelaterade kostnader, som exempelvis flyttstädning och flytthjälp.

På den vinst du gjort vid försäljningen ska du sedan betala en vinstskatt. Du kan välja att få uppskov på skatten, dvs. betala den vid senare tillfälle, eller betala in den under kommande kalenderår. Du redovisar din skatt på deklarationen året efter att din bostadsförsäljning gått igenom. Skatteverket har massor med bra information om vad som gäller när du gjort en vinst på din husförsäljning.

Läs fler flyttinlägg

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.