Hyra eller köpa bostad

2021-09-21 Hyra eller köpa

Funderar du på din bostadssituation men vet inte om du ska köpa eller hyra din bostad? I den här artikeln kan du läsa mer om för- och nackdelar med att hyra eller köpa din bostad eller lägenhet.

Du kanske har hört någon säga att “det alltid är bättre att äga sin bostad än att hyra den”. Många håller också detta som en sanning. Det finns dock nyanser till detta. Över tid är det ofta en bra idé att äga sin bostad. Även om fastighetsmarknaden tenderar till att svänga i det korta perspektivet så kommer du, i det långa perspektivet på 7-10 år, allt som ofta göra en bra affär om du köper din lägenhet istället för att hyra den. Det finns dock lägen där det kan vara en fördel att hyra en bostad istället för att köpa.

Ett exempel på när det kan vara bättre att hyra en bostad istället för att köpa den är till exempel om du behöver ett boende tillfälligt. Du kanske har ett tidsbegränsat jobb på en annan ort eller så vet du att du snart kommer behöva flytta igen. Att hyra en bostad kan då vara ett väldigt bra alternativ! Även om du har råd att köpa. När du köper en bostad med kort tidshorisont blir du också känslig för tillfälliga svängningar i bostadsmarknaden. Om en bostad går ned 5-10% i pris så riskerar du att hamna i ett läge där du antingen behöver göra en förlustaffär eller helt enkelt inte kan sälja.

Att hyra en bostad kanske också är det bästa alternativet om du inte har handpenningen till att köpa en ny lägenhet eller ny bostad.

Att äga eller hyra sin bostad skiljer sig även på många andra sätt. Du får helt olika möjligheter att påverka inredningen och skicket på bostaden. Det kommer också med olika ekonomiska risker, där räntan och föreningens ekonomi påverkar en ägd lägenhet på ett annat sätt än om du hyr din bostad. Du får också olika möjligheter att hyra ut bostaden i andrahand beroende på om du köpt eller hyrt din bostad.

Alla situationer är unika, även din. Det finns därför inget allmänt svar på om det är bäst att hyra eller köpa din bostad eller lägenhet. Fundera över vilka förutsättningar du har, vilken risk du är villig att ta och vad som är viktigt för dig när du utvärderar om du ska hyra eller köpa bostad.

Om du landar i att du vill köpa din lägenhet istället för att hyra den så har vi skrivit en artikel om budgivningsstrategi.

Lycka till med din bostadsjakt!

Läs fler flyttinlägg

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.