Budgivningsstrategi

2019-11-20 Budgivningsstrategi

Budgivningstrategi

Att lägga ett bud på en bostad på ”rätt” sätt kan vara en svår konst att bemästra. Att ha en väl genomtänkt budgivningsstrategi kan dock visa sig vara fördelaktig för dig i din affär. Ska man våga för att vinna eller spela korten säkra? Det finns nackdelar och fördelar med alla strategier, vi listar några budgivningstips i denna artikel.

Det är viktigt att veta att en budgivning kan se ut på många olika sätt. Hur länge en en budgivning pågår beror exempelvis mycket på vilken stad det sker i. I Stockholm varar en budgivning kortare än i många mindre städer. Det kan också skilja sig om du är med och budar på ett hus, där du behöver ta reda på mer information om objektet än om du är med i en budgivning för en lägenhet.

Att du vinner en budgivning genom att ge det högsta offentliga budet är inte hela sanningen. En taktik vid budgivning på en bostad kan vara att lämna ett dolt bud, exempelvis. kan du lägga ett bud som är villkorat med att det inte får offentliggöras, att budget endast gäller till en viss tidpunkt eller att du lägger ett bud som ger säljaren rätt att sälja bostaden med vissa förbehåll.

För att hjälpa dig hur du kan tänka när du ska delta i en budgivning så har vi listat några olika budgivningsstrategier nedan. Vissa kanske passar bättre när du budar på en lägenhet och vissa passar bättre när du budar på ett hus.

4 olika budgivningsstrategier

Här nedan finner du fyra olika strategier som kan vara till hjälp när du överväger att lägga ett bud på en intressant bostad. Du kan besöka Boupplysningen.se för att få mer information om budgivning och olika strategier som krävs för att göra en bra bostadsaffär. Det är viktigt att vara väl informerad om hur en budgivning fungerar innan du lägger ditt första bud. Eftersom intressanta bostäder ofta leder till snabba budgivningar är det lätt att känna sig stressad om man inte är förberedd.

All in

När du satt din ekonomiska smärtgräns, gå in och buda den summan direkt. 

Fördelar: Det finns en chans att du lyckas buda och skrämma bort alla intressenter. Du får dessutom förmodligen en snabb och smidig affär som du tidigt kan ro i hamn. 

Nackdelar: Risken är att din smärtgräns hade kunnat varit lindrigare och att du betalat överpris. En annan nackdel är att det kan finnas intressenter kvar som har en högre smärtgräns än dig. 

Is i magen

Vänta tills alla budgivare förutom en försvunnit, ett oväntat bud. 

Fördelar: Budgivaren som är kvar kan bli ställd och inte orka med ett förlängt budkrig.

Nackdelar: Sista sekunden bud kan ses som att du som köpare är skakig och osäker kring affären. Trygghet för säljaren är även det en valuta i fastighetsmarknaden! 

Buda innan visning

Funkar precis som det låter, budet läggs innan första visningen ägt rum. 

Fördelar: Är du tillräckligt snabb och säljaren inte vill ha en längre och utdragen affär kan du få till din affär redan innan andra potentiella köpare fått tillgång till objektet. 

Nackdelar: Det kan lätt bli ivrigt och impulsivt vilket kan leda till att man missar saker som är viktiga för en lyckosam affär. Kom ihåg att du som köpare av en bostad alltid har undersökningsplikt!

Budkriga

Här är taktiken att börja lågt och sedan öka successivt under budgivningen. Buden funkar ungefär som en flippermaskin där bollen (buden) går fram och tillbaka mellan dig och din motståndare.

Fördelar: Du har full kontroll över prisnivån och får sällan betala överpris. Enligt mäklarbyrån Erik Olssons undersökning är detta den strategin som oftast får bära frukt. 

Nackdelar: Det kan lätt bli en kamp mellan de envisa och ditt budande kan kännas ofarligt för dina motståndare som kan hänga i längre än om du budar högt. 

Oavsett vilken taktik du väljer så kom ihåg att alltid vara rak, ärlig och trevlig. Det sista du vill som köpare är att gå på nerverna hos säljaren och mäklaren. Lycka till med att vinna ”spelet”!

PSST, VISSTE DU ATT…

  • Cirka 20% av de vanligaste klagomålen mot mäklare gäller budgivning (Göteborgs Posten).
  • Cirka 50% av svenskar har en positiv inställning i frågan om att köpa nyproducerat (Fastighetsbyrån). 
allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.