Bostadsmarknaden april 2020

2020-05-06 Bostadsmarknaden april 2020 Bostadsmarknaden

En dämpad flyttmarknad

Varje år kommer vi på Qleano i kontakt med tiotusentals svenskar som planerar inför sin flytt. Våra huvudtjänster är flyttstädning och flytthjälp varför bostadsmarknadens utveckling och antalet flyttar är av intresse både för oss och våra kunder.

Varje månad kommer det ut statistik och rapporter som handlar om hushållens förväntan på framtida bostadsmarknads utveckling, bostadspriser och antalet bostäder till salu. Vi har sammanfattat några av de viktigaste sakerna att ta med sig från april månad i det här inlägget. Perfekt för dig som funderar på att flytta och har ett intresse för hur bostadsmarknaden utvecklas.

Sjunkande bostadspriser i storstäderna

Det råder fortsatt en osäkerhet på bostadsmarknaden. Många experter verkar dock enade om att bostadspriserna framöver ska sjunka som en följd av en försämrad ekonomi och konjunktur. Senast idag (2020-05-06) gick banken SEB ut med en prognos om att bostadspriserna kan komma att minska med totalt 15% under 2020, något som skulle innebära att priserna då hamnar 7-8% under bottennivån från slutet av 2017. Vidare tror SEB att bostadspriserna för 2021 kommer att vara oförändrade. Storbanken backar upp detta med data från sin egen Boprisindikator. I samma artikel skriver SEB skriver banken att bostadspriserna fallit med 4-6% till mitten av april.

I samma tidskrift säger SBABs chefsekonom, Robert Boije, att de områden som drabbats hårdast av Coronasmittspridningen också haft störst prisfall. Han säger även att coronakrisen slagit hårdare mot prisutvecklingen för bostadsrätter än hus.

Enligt siffrorna som publicerades av SBAB genom produkten Booli så. rapporterades ett pristapp om 3,0% avseende lägenheter i Stormalmö och 4,0% avseende hus. I Storgöteborg minskade. priserna med -0,9% för lägenheter medan priserna på hus ökade med +0,1%. I Storstockholm föll priserna på lägenheter med 3,6% och huspriserna i regionen backade med 2,9% under april.

Antalet bostadsrätter till försäljning ökar, antalet villor minskar

Under april månad listades 14 723 nya bostäder på Hemnet, varav 5077 var villor och 9646 var bostadsrätter. Antalet nya listningar ökade med 1,47% jämfört med samma period året innan. Antalet nya listningar av bostadsrätter ökade med 7,09% medan antalet nya listningar minskade med 7,74% jämfört med april 2019.

Tittar vi istället på aktiva listningar, hur många bostadsannonser som finns på Hemnet, så fanns det i april 34 107 aktiva listningar för bostadsrätter och villor. En minskning med 1,23% jämfört med april 2019. Även här minskade antalet villor (-7,72%) medan antalet bostadsrätter ökade (+2,85%). Vill du se hur det såg ut i mars? Läs vårt inlägg om flytt- och bostadsmarknaden i mars här.

Siffrorna indikerar att fler personer är intresserade av att flytta just nu och att utbudet under dessa månader har ökat. Normalt så brukar antalet bostäder till salu öka kraftigt under maj månad. Det återstår att se om många av de som hade tänkt börja sin flyttresa i maj istället valt att tidigarelägga sin flytt på grund av den oro som finns på bostadsmarknaden idag.

Utgångspriserna sjunker

Gällande utgångspriserna för bostäder så sjunker utgångspriserna för bostadsrätter på Hemnet med -6,44% jämfört med mars 2020 och vi ser även en minskning på -1,31% jämfört med februari 2020. Utgångspriserna för en villa i april 2020 minskade med -0,67% jämfört med mars 2020 men ökade med 7,39% jämfört med februari 2020. Den verkliga värdemätaren är fortsatt slutpriserna, något som redovisas senare in i maj månad.

Läs fler flyttinlägg

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.