Välj rätt mäklare

2020-02-17 Välj rätt mäklare

Bostadsaffären är den största affären du gör i ditt liv och beslutet om vilken mäklare som får förtroendet att hjälpa dig är viktigt för hur framgångsrik försäljningen blir. Målet med en bostadsaffär är en smidig och enkel historia där både köpare och säljare ömsesidigt skålar för nästa kapitel i sina respektive liv efter en bra bostadsaffär. Dessvärre är det långt ifrån alla gånger en dans på rosor. En bostadsaffär kan kantas av törnar i form av utdragna affärer, trött marknad och besvikelse. För ett lyckligt slut är det viktigt att du väljer rätt mäklare när du ska sälja din bostad. Hur väljer man då? Nedan har vi listat tips och råd inför ditt val av rätt mäklare. 

Kännetecken för en bra mäklare

 • Expertis inom ditt bostadsområde, det ger ditt objekt större chans till avslut då mäklaren sen tidigare vet vad som säljer i ditt område. Prisuppskattning och beskrivning av närområdet blir på så sätt pålitligt.
 • Flexibilitet. Känslan av trygghet med din mäklare är a och o för en lyckad affär. Se till att du väljer en som lyssnar och respekterar dina önskemål, men också bemöter dem med sin egna erfarenhet. En bra dynamik lägger även grunden för en fördelaktig gemensam strategi. En sprakande bostadsaffär kommer enklast till liv med en personkemi mellan dig och mäklaren.
 • Social förmåga. Bra frågor att ställa är – Hur ser mäklarens kontaktnät ut? Vad är mäklarens plan för marknadsföring av bostaden? Testa dyka upp på en mäklares andra visningar för att känna av hur de agerar in action.

Mäklararvodet, hur mycket?

Arvodet varierar sig en hel del och det finns stora lokala skillnader i prisnivån. Prisintervallet skiftar från 20 000 (2%) till 70 000 (7%) per miljon som bostaden säljs för. Ovanpå den summan brukar det finnas en provision som är baserad på försäljningsbeloppet över en viss nivå.

 • Priserna skiljer sig en hel del beroende på storlek, värdering, mäklare och område. Ett råd kan vara att inte stirra sig blind på vad det kostar utan vad du faktiskt får ut av det du betalar. Hör dig för med bekanta och läs på innan, arvodet är förhandlingsbart. 
 • Det finns olika arvoden, fast pris eller provision, vilken ni än kommer överens om så är det giltigt för avdrag i din deklaration.
 • Ta alltid in offerter från flera olika mäklare för att själv kunna jämföra vad de olika mäklarna tar betalt.

Hur hittar man rätt mäklare?

Google – börja med att googla runt ditt område för att hitta byråer och mäklare. Resultaten kan skilja sig en del beroende på var du bor någonstans. Finns det få lokala eller är det en tuff konkurrens?

Fysiska kontor – finns det en firma i närheten av dig kan det vara en god ide att gå förbi eller in för att få en känsla och kontaktperson.

Visningsskyltar – håll utkik i närområdet om det är någon firma som skyltas extra mycket. Popularitet är ingen garanti på att det är rätt mäklare för dig men kan vara en bra fingervisning. 

Hör dig för – kolla med grannar, bekanta och familj ifall de har några tips på mäklare. Kom ihåg att du alltid bör och kan kolla upp om mäklaren är registrerad och är utan varningar på Fastighetsmäklarinspektions hemsida, fmi.se

Jämför – när du har begränsat valet till två eller fler mäklarbyråer se till att jämföra vad som skiljer dem åt. Vad säger varumärket? Vad får du för känsla? Hur ser rekommendationerna ut? Det finns många olika sidor på nätet där du kan jämföra mäklare och se recensioner.

Optimera valet med rätt frågor

 • Vad ingår i arvodet utöver grundutbudet (fotografering, värdering, marknadsföring och visningar)? Ingår till exempel flyttstädning eller flyttfirma, eller är det något du behöver lösa på egen hand?
 • Hur hög nivå av lokalkännedom har mäklaren? Hur har tidigare försäljningar i området gått? Hur har slutpriserna sett ut? 
 • Varför ska jag välja just dig som mäklare och inte någon annan?
 • Fråga mäklaren hur hon eller han jobbar med spekulantregister. Finns det redan nu aktiva köpare?
 • Ingår några kringtjänster? Som flyttstädningflytthjälp eller visningsstädning?

Stort lycka till och kom ihåg att lyssna på din magkänsla! Känns det rätt blir det oftast som bäst!

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.