Tänk på detta inför ditt lägenhetsköp

2020-02-17 Tänk på detta inför ditt lägenhetsköp

Dags att köpa lägenhet? Här är allt du behöver veta!

Att köpa sin första lägenhet är ett stort steg och det kommer otroligt många vuxenpoäng på köpet. Inför ditt livs – antagligen hittills – största affär finns det mycket att hålla koll på. Vi reder ut begreppen och visar vägen till ditt bostadsköp!

1. Skaffa lånelöfte

Det första du behöver göra för att köpa lägenhet är att ta reda på om du får låna pengar – och hur mycket du i så fall får låna.

 • Kontakta ett antal banker, berätta att du planerar att köpa lägenhet och därför vill ha ett lånelöfte. Tänk dock på att inte prata med allt för många banker – görs många kreditupplysningar på dig under kort tid kan din kreditvärdighet försämras vilket gör det svårare att få lån.
 • Lånelöftet är ingen garanti för att du får ta lån, utan snarare en indikation på hur mycket du får låna. Först när du vunnit en budgivning omvandlar banken ditt lånelöfte till en låneansökan. Låneansökan görs alltså för den specifika lägenhet du vill köpa.
 • För att få ett lånelöfte är det fördelaktigt om du inte har några betalningsanmärkningar, har fast anställning och har pengar sparade till kontantinsatsen.
 • Kontantinsatsen brukar vara 15 procent av lägenhetens slutpris. Hamnar slutpriset på en miljon kronor ska du alltså ha sparat ihop 150 000 kronor.
 • Kom ihåg att vissa kostnader kan tillkomma. Prata med mäklaren och hör om det tillkommer pantsättningsavgift eller överlåtelseavgift till slutpriset, så att du har koll på vad den totala kostnaden verkligen blir.

2. Gå på visningar

När du genom ditt lånelöfte vet ungefär hur mycket pengar du har att röra dig med är det dags att börja kika på lägenheter. Du vet kanske redan i vilken stad och i vilka områden du vill bo, nu gäller det att hitta just ditt hem. Den roliga biten!

 • För att veta vilken typ av bostad du kan köpa är det viktigt att hålla koll på prisläget. Svensk mäklarstatistik har samlat prisutveckling och slutpriser från hela Sverige. Skriv in ditt område för att få en bild av prisnivån.
 • Skriv en önskelista på allt din drömlägenhet har. Nära till natur? Balkong i söderläge? Fiskbensparkett? Skaffa dig en bild av hur du vill bo, och börja sen söka lägenheter till salu utifrån dina kriterier. Antagligen kommer du att behöva stryka några punkter i önskelistan under tidens gång, men det är bra att veta vad du värdesätter innan du börjar springa på visningar.
 • hemnet.se är den största bostadsportalen och används av många mäklare. Fyll i dina kriterier, kika igenom utbudet och boka in visningar!
 • Du som köpare har undersökningsplikt. Det innebär att du är ansvarig för att undersöka lägenheten innan du köper den. Skulle du efter köpet hitta ett fel har säljaren inget ansvar att ersätta dig för detta. Undersök därför lägenheten noga på visningen. Ställ alla frågor du kan komma på och ta inget för givet.
 • Läs föreningen stadgar och årsredovisning för att veta vilka regler föreningen har och hur deras ekonomi ser ut. Prata med mäklaren om vad du ska vara uppmärksam på! Läs noga igenom objektbeskrivningen som du får av mäklaren, och fråga om planerade renoveringar i huset.
 • För att läsa på mer kring vad som är viktigt att vara uppmärksam på – kika på köpklar.se, en hemsida skapad av bland annat mäklarsamfundet som är fylld med information om vad du bör tänka på inför ditt bostadsköp.

3. Budgivningen

 • Är det fler än du som är intresserad av lägenheten kan det bli en budgivning. Budgivningen kan ske på sms, mail eller telefon och går ut på att spekulanterna budar över varandra.
 • Det är säljaren som bestämmer när, till vem och till vilket pris lägenheten säljs. Lägenheten kan säljas före visning och till och med till någon annan än den som lagt det högsta budet. Säljaren väljer och styr!

4. Du vann!

Stort grattis! Korka bubblet – men inte det finaste – för allt kan fortfarande hända fram till det att kontraktet är påskrivet. Säljaren kan ändra sig in i sista minuten. Ursäkta party-dödaren.

5. Skriv kontrakt

Ni skriver vanligtvis kontrakt på mäklarens kontor. När kontrakt och överlåtelseavtalet är signerat av både köpare och säljare kan du korka finbubblet, nu är affären klar!

 • I samband med att ni skriver kontraktet betalas också handpenningen. Är kontraktet är korrekt överförs därefter betalningen för lägenheten till säljaren. Därmed är bostaden överförd och med andra ord din.

Stort lycka till med ditt lägenhetsköp!

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.