Stopp i avloppet

2023-05-19 Stopp i avloppet

Stopp i avloppet: Praktiska tips och lösningar 

Hjälp, hur fixar jag stopp i avloppet själv? Oroa dig inte! För det mesta går det att lösa på egen hand. I den här bloggen kommer vi att gå igenom några av de mest effektiva metoderna för att rensa avloppet och förhindra återkommande stopp. Kom ihåg att ingrepp eller åtgärder som har med avlopp och rör att göra kan kräva professionella åtgärder från rörmokare. Rådfråga alltid en VVS-firma om du är osäker.

Stopp i golvbrunn

Stopp i golvbrunnen i duschen orsakas oftast av hår, tvålrester och annan smuts som helt enkelt fastnar i rören. Här är några tips för att rensa avloppet golvbrunnen (använd gärna handskar): 

 1. Lyft av brunnslocket och lyft upp vattenlåset. Vattenlåset ser ut som en liten hink och ska vara enkelt att lyfta.
 2. Avlägsna smuts och hår. Rengör vattenlåset noggrant innan du sätter tillbaka det. 
 3. Avsluta med att fylla brunnen med vatten igen, annars finns det en risk att det kommer lukta illa.

För att förebygga framtida stopp i golvbrunnen är det viktigt att rengöra vattenlåset regelbundet och undvika att spola ner stora mängder hår.

Kan man använda bikarbonat för att fixa stopp i avloppet?

Ja, bikarbonat (eller bakpulver) är en populär och miljövänlig lösning för att rensa avlopp. Du kan kombinera bakpulver med ättika för att skapa en kraftfull reaktion som kan lösa upp smuts och fett. Här är stegen för att använda avloppsrengöring med bakpulver och ättika:

 1. Häll en deciliter bakpulver i avloppet.
 2. Följ upp med en deciliter ättika och låt blandningen bubbla i avloppet i cirka 15 minuter.
 3. Skölj med kokande vatten för att rensa bort resterande smuts och fett.

Om du använder den här metoden på en golvbrunn så kom ihåg att först avlägsna vattenlåset och gör rent det vid sidan av.

Rensa vattenlås

Ibland kan det vara svårt att veta vad som egentligen krävs för att fixa ett stopp i avloppet? Om det gäller en diskho eller ett handfat så krävs oftast att du öppnar och rensar vattenlåset. 

Här är våra bästa tips för hur du rensar ett vattenlås: 

 1. Innan du börjar rensa vattenlåset, se till att stänga av vattnet för att förhindra eventuella läckor.
 2. Placera en hink eller trasa under vattenlåset, det hjälper till att fånga upp vatten och smuts som kan rinna ut när du öppnar upp låset.
 3. Använd en skiftnyckel eller tång för att försiktigt lossa kopplingarna som håller vattenlåset på plats. Notera att i badrummet så räcker det ofta att använda händerna för att försiktigt skruva loss låset. Var mycket försiktig så att du inte skadar rören. På äldre vattenlås är det dessutom vanligt att det sitter silikonringar som torkade och går sönder när du skruvar isär rören. 
 4. När kopplingarna är lösa, dra försiktigt bort vattenlåset från rören. Var beredd på att vatten och smuts kan rinna ut när du tar bort det.
 5. Använd en borste eller en gammal tandborste för att noggrant rengöra insidan av vattenlåset. Se till att du tar bort all smuts och föremål som kan ha fastnat där.
 6. Skölj vattenlåset under rinnande vatten för att säkerställa att all smuts är borta.
 7. När vattenlåset är rent, sätt tillbaka det på plats och dra åt kopplingarna med skiftnyckeln eller tången. Se till att kopplingarna är ordentligt åtdragna för att förhindra läckor.
 8. När vattenlåset är återmonterat och säkert på plats, slå på vattnet och kontrollera att det inte finns några läckor. 

Genom att regelbundet rensa och underhålla vattenlåset kan du förhindra stopp i avloppet och hålla ditt avloppssystem i gott skick.

Förebygg återkommande stopp i avlopp

För att undvika framtida problem är det viktigt att regelbundet rensa avlopp och undvika att spola ner saker som kan orsaka stopp. Var försiktig med att slänga matrester, fett och hår i avloppet, och använd gärna sil och galler för att filtrera bort sådant material innan det når avloppsrören.

Anlita professionell hjälp vid behov

Om du har provat alla ovanstående metoder och fortfarande har problem med ditt avlopp kan det vara dags att kalla in en expert. Professionella rörmokare har erfarenhet och specialutrustning för att lösa mer komplicerade problem när det kommer till stopp i avloppet.

Över 60 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.