Tips på hur du kan använda ättika när du städar

2022-07-13 Städa med ättika

Husmors kanske absolut bästa vän, ättikan! Vi på Qleano har nästan lika lång erfarenhet av att städa med ättika som husmor själv. Vi vet vilka underverk ättika kan åstadkomma. Fönster, tvättmaskin, avlopp och diskmaskin, ättika! Vårat bästa experttips är att alltid ha en sprayflaska med lika delar vatten och ättika hemma. Det funkar lika bra i badrummet som till köksbordet och diskbänken. Obs! Viktigt att komma ihåg är att ättika kan vara frätande så använd inte ättikablandningen på natursten och var extra försiktig på glansiga ytor.

Tänk på att använda handskar när du städar med ättika och var försiktig med att andas in den fräna lukten. Nedan vägleder vi dig i ättikadjungeln! 

Städar du inför flytt? Kom ihåg att Qleano är experter på flyttstädning, vi hjälper dig! Här får du ett prisförslag på 1 minut. 

Städa med ättika i köket 

Stopp i avloppet är en klassiker. Fett från disk samlas i rören och blir snabbt ett problem. Med ättika och bikarbonat kan du lösa upp stopp i avloppet på ett skonsamt sätt. 

Häll 1 dl bikarbonat i avloppet och fyll på med 1 dl ättika. Bikarbonat och ättika startar en kemisk reaktion och det kommer börja bubbla. När bubblandet avtagit något häller du på hett vatten och låter det rinna igenom. Upprepa några gånger om det behövs. Kanske behöver du till och med använda en avloppsrensare. 

Diskmaskinen, en klippa i köket och räddaren i nöden. Ibland behöver den lite kärlek och det stavas, ättika! Och lite bikarbonat för extra kärlek. Du kan med fördel plocka bort vissa delar ur din diskmaskin för optimal rengöring. Läs i manualen för att se vad som gäller för just din maskin. Rengör sedan diskmaskinen genom att hälla 1 msk bikarbonat i facket för diskmedel och ca 1 dl ättika i botten på diskmaskinen. Kör den sedan på valfritt program, utan porslin och andra lösa delar. 

Städa med ättika i tvättstugan 

Ättika fungerar också bra för att rengöra tvättmaskinen, särskilt om den luktar illa. Häll några matskedar ättika i trumman på tvättmaskinen och kör ett program på hög värme. Försvinner inte lukten kan du behöva rengöra filtret på maskinen. Se i tvättmaskinens manual hur du gör det på just din maskin.  

Att tvätta med ättika är ett gammalt beprövat husmorstips och det funkar lika bra nu som då. Ättika innehåller innehåller ättiksyra vilket gör att du endast bör tvätta plagg med 100% bomull med ättika. Blanda 1 dl ättika med hett vatten och lägg ner ditt plagg. Låt det gärna ligga över natten och tvätta det sedan som vanligt i maskin. 

Ibland sätter sig dålig lukt i kläderna och vill inte försvinna hur mycket du än tvättar. Testa att köra kläderna i en maskin med ättika i tvättmedelsbehållaren. Se till att behållaren är ren från tvättmedel och fyll den med 1-2 msk ättika. Tvätta plaggen enligt instruktion och sedan ytterligare en gång enligt instruktion men denna gång med tvättmedel. 

Städa med ättika – fönster 

När vårsolen börjar leta sig in genom fönstren gör hösten och vinterns smuts sig påmind. Tillsätt några droppar diskmedel till ättikablandningen ovan och tvätta fönstren med den. Spraya rikligt med vätska på fönstret och gnugga med en mikrofiberduk. Torka sedan av överbliven vätska med en torr mikrofiberduk. Obs. Läs alltid fönstertillverkarens instruktioner innan du tvättar dina fönster och använd alltid en ren mikrofiberduk för att undvika att repa fönsterrutorna.

Vill du ha tips på vad du ska tänka på när du ska flyttstäda själv? Läs mer här. 

 

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.