Slutbesiktning av bostad

2020-01-03 Slutbesiktning av bostad

Slutbesiktning av bostad

Även om du har hittat och budat hem ditt drömboende kan det finnas risk att det döljer sig fel och saker bortom vad du med ögat kan se. Att ta hjälp av en oberoende part och ett proffs kan vara ett smart val, eller en rekommendation.

Oavsett om du väljer att ta professionell hjälp eller inte så gäller undersökningsplikt för dig som köpare. Undersökningsplikten innebär att du som köper bostaden gjort dig skyldig till att inspektera och evaluera skicket på bostaden. Om du är säljare är du istället ansvarig för att informera köparen om brister i bostaden som du känner till, även kallad upplysningsplikten. Det är viktigt att minnas att undersökningsplikten fortfarande gäller om huset säljs som ett objekt som redan är besiktigat.

TIPS

  • Dokumentera bostaden innan du flyttar in. Ta bilder eller filma igenom bostaden, det gör det klart och tydligt vem som har gjort vad vid nästa överlämning. 
  • Besiktningsmannen ska vara opartisk och bör vara godkänd av SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund). Du som beställare bör se till att förberedda entreprenadavtal, byggmått och ritningar till besiktningsmannen så utgången av jobbsituationen är så fördelaktig som möjligt. Kolla även referenser, jämför mellan olika bolag och tänk på att se över avtal för att välja rätt besiktningsman! 
  • Några praktiska saker du kan se över: Fuktskador, extra vanliga, kika därför extra noga i kök och badrum. Gemensamma utrymmen – tvättstuga och källare, till skillnad från husbesiktning så ingår det inte i bostadsrättsbesiktning. 
  • Förstå, sätt dig in och överväg bakgrunden till eventuella fel. Väg till exempel in; priset, åldern på bostaden, hur skicket är. Då vet du mer om felet är av onormal eller normal karaktär. Är det ett dolt fel i bostaden så ska du inte behöva räkna med det på grund av ålder och skick däremot. Det ligger ett stort ansvar på dig som köpare att du ska ha uppfyllt din undersökningsplikt för att felet ska räknas som dolt.
  • Var noggrann med att se över vad som gäller och ingår om du anlitar en besiktningsman. Kostnaden för en besiktningsman ligger någonstans mellan 6 000 – 11 000 kr. Besiktningsprotokoll ingår och bör också ses över noggrant. 
  • Besikta bostaden innan du kritar på avtalet. Där och då kan du se ifall du vill dra dig ur, hur mycket åtgärdande av fel kommer att kosta och risk för framtida fel.

PSST, VISSTE DU ATT…. 

Ett fel som konstateras vara ett “dolt fel” kan du som köpare reklamera upp till tio år efter köp.(Konsumentverket). Dock har du som köpare ett stort ansvar och du ska uppfylla din undersökningsplikt för att ett fel ska klassas som ett dolt fel. 

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.