Så rengör du dina sneakers

2023-07-27 Så rengör du dina sneakers

Att göra rent sneakers kan vara en utmaning, men med rätt teknik och produkter kan du få dina skor att se nya ut igen. Qleano hjälper dig att reda ut vad som fungerar bäst på vilken typ av sneaker.

Olika sätt att rengöra sneakers beroende på material

Först och främst är det viktigt att känna till vilket material dina sneakers är gjorda av. Läder, mocka eller textilmaterial kräver olika rengöringsmetoder:

Lädersneakers: Dessa skor tål vanligtvis lite mer än andra typer. Använd mild tvål och varmt vatten för grundläggande rengöring. Torka försiktigt med en trasa och låt stå i minst 24 timmar för att de ska torka helt. Smörj sedan skon med en skokräm för läder eller bivax. Om färgen börjar se sliten ut på sina ställen kan du använda en skokräm med färgpigment.

Mockasneakers: Mocka kräver speciella borstar och rengöringsmedel som inte lämnar några märken eller fläckar. Du kan köpa dessa i en skoaffär. Fukta hela skon (jämt annars kan det lämna märken), löddra in hela skon och skölj ordentligt. Låt sedan torka i ett dygn innan du ger dig på nästa moment – att rugga upp mockaytan igen. Detta gör du med din mockaborste. När det är klart kan du med fördel använda en impregnering med pigment som passar just mocka. Denna får du gärna använda ett par gånger i månaden för att skydda och hålla skorna fräscha.

Textilsneakers: De här skorna är ofta maskintvättbara, men kontrollera alltid etiketten innan du tvättar dem. Om du föredrar att tvätta dem för hand så går det såklart också bra. Börja med att ta bort och tvätta skosnörena separat för att sedan grundligt skrubba resten av skon med varmt vatten och tvål. Om de är vita kan fläckborttagningsmedel komma väl tillhands.

Hur man rengör ytan på sneakers

Oavsett vilket material dina sneakers är gjorda av börjar processen alltid med ytrengöring:

1. Ta bort överflödigt smuts från ytan på sneakern med en mjuk borste.

2. Förbered en lösning på mild tvål och varmt vatten.

3. Använd en trasa eller svamp för att varsamt gnugga smutsiga områden.

Om fläckarna fortfarande finns kvar efter detta steg, kanske du behöver använda en specialrengöring anpassad för materialet på dina sneakers.

Sula och innersula

Glöm inte sulan när du gör rent dina sneakers! Så här går du tillväga:

1. Ta ur innersulan om möjligt och låt den lufttorka separat.

2. Rengör sulan genom att använda samma metod som beskrivits ovan.

Kom ihåg – torkning bör ske i rumstemperatur utan direkt solljus!

Vill du rengöra vita sneakers?

Får vita gummisulor sina ursprungliga färger tillbaka? Prova bakpulver blandat med lite vatten till pastaform, applicera sedan pastan på sulorna och låt verka i cirka 30 minuter innan du tar bort den försiktigt med en torr trasa.

Qleano vill ge dig kunskap såväl hemma som på jobbet om hur man bäst underhåller sina ägodelar – inklusive dessa tips om hur man ska göra rent sina sneakers! Kom ihåg: Att ta hand om dina saker bidrar också till hållbarhet!

Över 60 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.