Så flyttar vi i Sverige

2019-05-16 Så flyttar vi i Sverige

Fakta om flyttar i Sverige

Om du har passerat studentexamen har du med stor sannolikhet flyttat någon gång i ditt liv. Genomsnittssvensken flyttar hela 11 gånger under livet. Anledningarna till att vi flyttar är många. Flytta ihop, flytta isär, flytta på grund av arbete eller utbildning, eller helt enkelt för att det är dags för något nytt. Under 2000-talet har det blivit vanligare att flytta i Sverige. Enligt SCB genomfördes inte mindre än 1 492 125 flyttar under 2018. Såhär flyttar vi i Sverige!

Vi flyttar hemifrån tidigt

Enligt Eurostat, som årligen tar fram statistik på när européer flyttar hemifrån, flyttade Svenskar i genomsnitt hemifrån vid 18,5 års ålder år 2018. Jämfört med våra grannländer Danmark och Finland, där genomsnittsåldern låg på 21,2 respektive 22 år, är våra 18,5 år tidigt. I jämförelse med landet som toppar listan – Montenegro – är den svenska genomsnittsåldern hela 14,3 år yngre än Montenegros 32,8 år.

Unga flyttar oftare

Vi flyttar alltså hemifrån tidigt och sen fortsätter vi att röra på oss flitigt fram till 34 års ålder, då vi tenderar att flytta mer sällan. Enligt SCB är åldersgruppen 19-34 den grupp som flyttar mest. Var fjärde person i den åldersgruppen flyttade under 2018! Intressant nog var flyttfrekvensen högre för kvinnor födda mellan år 1992-1998, hela 30% av dem flyttade förra året. Unga är dessutom den gruppen som står för majoriteten av flyttarna över landsgränsen. Drygt 230 000 flyttar gick utomlands i fjol, och åldersgruppen 18-39 stod för två tredjedelar av dessa flyttar .

Pensionärer stannar hemma (eller sticker till värmen)

I åldersgruppen som flyttar mest (19-34 år) genomfördes knappt 770 000 flyttar under 2018. Jämför vi det med antalet flyttar för åldersgruppen 65-100+, kan vi dra slutsatsen att våra pensionärer inte flyttar allt för ofta. Knappt 100 000 flyttar genomfördes under 2018 i den åldersgruppen. Samtidigt rapporterar SVT om den nya och växande trenden att pensionärer flyttar utomlands. Till värmen, närmare bestämt. Spanien, Frankrike, Portugal och Malta är populära nya bostadsorter för våra pensionärer.

Vi flyttar inte så långt

Vi Svenskar flyttar ofta, men inte så långt. Två av tre flyttar sker inom samma kommun. Att familjen växer eller att barnen flyttar ut medan föräldrarna vill stanna kvar på sina arbetsplatser kan förklara de kortare flyttarna. Många flyttar också mellan kommuner men inom länet. En förklaring till det kan vara att Storstadsområdena har flertalet kommuner på liten yta.

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.