Så fixar du ett bolån - med bra villkor

2020-02-17 Så fixar du ett bolån - med bra villkor

Att köpa bostad är för många livets största affär. Bostadsköpet kräver mycket av dig som köpare, det är mycket att hålla koll på och läsa på om. En viktig del i affären är bolånet. Bolånet avgör inte enbart om du kan köpa ditt drömhem eller inte – utan också hur din ekonomiska situation kommer att se ut under flera år framöver. Så här går du tillväga för att skaffa ett bolån med schyssta villkor.

  • Bestäm din budget. Börja med att utgå från din situation för att kunna sätta en realistisk budget. Inför ditt bostadsköp är det två budgetar du ska räkna på.
    • Kontantinsats: För att få ett bolån ska du kunna finansiera 15 procent av bostadens värde. Det vill säga, ska du köpa en bostad för tre miljoner kronor behöver du alltså ha 450 000 kronor som du kan betala vid bostadsköpet. Hur stor del av kostnaden du kan betala kontant påverkar också din månadskostnad. Lånar du till över 70 procent av bostadens värde behöver du nämligen amortera två procent av det totala lånebeloppet. Lånar du mellan 50 och 70 procent amorterar du 1 procent.
    • Månadsbudget: Hur stor inkomst kommer ditt hushåll att ha varje månad? Hur stor del av den går till fasta kostnader så som mobilabonnemang, försäkringar och prenumerationer? Hur stor del vill du kunna lägga undan på sparkontot och hur mycket vill du ha att leva på varje månad? Förhoppningsvis uppdagas nu en bild av hur mycket pengar du har råd att lägga på ditt boende varje månad.

När du har räknat ut din budget kan du göra kalkyler online som ger en fingervisning om hur mycket du kan låna och till vilken månadskostnad. Sök på ”bostadskalkyl” för att hitta verktyg från olika banker.

  • Prata med banker och låneinstitut. När du har en uppfattning om hur mycket du kan och vill låna, är det dags att prata med banker och låneinstitut. Välj ut ett antal, kontakta dem och berätta om dina förutsättningar. Kom ihåg att du inte ska prata med för många, eftersom att de gör en kreditupplysning på dig innan du kan få ett lånelöfte. Finns det för många kreditupplysningar gjorda på dig, kan det påverka din kreditvärdighet. OBS! Kom ihåg att ett lånelöfte är inte bindande, utan snarare en indikation från banken på hur mycket du får lov att låna. Det är därför inte garanterat att du får ett bolån bara för att du har ett lånelöfte. Skulle din ekonomiska situation förändras (genom att du till exempel får sparken) kan banken omvärdera.
  • Bestäm vad du vill låna till! När du fått ett lånelöfte som du är nöjd med är det dags att gå på visningar, buda och till slut köpa ditt hem. Först när du vet vilket objekt du vill låna till kan banken avgöra om du får ett bolån eller inte.
  • Förhandla villkoren. När du ansöker om bolån bestäms din bolåneränta efter bankens snittränta. Du kan förhandla om räntan genom att visa upp vad andra banker ger dig för ränta, och genom att framhäva varför du är en värdefull kund. Banken vill ha nya, långsiktiga och gärna helhets-kunder. Om du är ung och kan tänka dig att börja använda banken i andra sammanhang också, exempelvis genom att flytta över ditt sparande dit, kan banken se dig som en värdefull kund och därför ge dig rabatt på räntan.

Stort lycka till med ditt bolån!

Läs fler tips på Flyttbloggen

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.