Rut-avdragets historia

2019-01-09 Rut-avdragets historia

Rut-avdraget

Redan 2003 skrevs Riksdagsmotionen om Rut-avdraget. 2007 infördes Rut för hushållsnära tjänster och det har hänt mycket sedan dess. Avdraget, som gör att du endast betalar 50% av arbetskostnaden på hushållsnära tjänster, har blivit populärt och möjliggjort för fler människor att få hjälp i hemmet.

Här hjälper vi dig att förstå vad Rut-avdraget är, hur det fungerar och vad det innebär för dig som konsument.

Rut-avdragets historia

Redan 2003 skrevs en Riksdagsmotion av Annika Carlsson och Birgitta Qarlsson (C). Motionen fick namnet”Avdrag för hushållsnära tjänster samt för reparation, om- och tillbyggnad” och var det som lade grunden för det vi idag kallar för Rut- och Rot-avdrag. Den 1 januari 2007, fyra år senare, infördes Rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Städning och rengöring i hemmet har alltid varit en viktig del av just Rut-avdraget, däribland flyttstädning och hemstädning. Från och med januari 2008 omfattade lagen även löneförmån från arbetsgivare och senare samma år lanserades även Rot-avdraget.

ROT står för renovering, ombyggnad och tillbyggnad medan Rut står för renhållning, underhållning, tvätt. Samlingsnamnet för de båda avdraget har en del kallat för HUS-avdrag. Taket sattes 2008 till 50 000 kr. Endast arbetskostnaden var berättigad till avdrag och varesig materialkostnad eller reskostnader ingick.

Ett stort steg framåt för Rut kom 2009 när fakturamodellen infördes. Det innebar att istället för att avdraget görs vid deklarationen så fakturerar utföraren endast halva arbetskostnaden mot dig som kund. När du sedan betalat fakturan hanterar städbolaget eller byggföretaget Rut-avdraget genom att ansöka om resterande del hos Skatteverket.

Under 2013 kompletteras Rut-avdraget med ytterligare en tjänst, läxhjälp. Även för denna del av avdraget gäller det att tjänsten utförs i eller i anslutning till bostaden. Rut-avdraget för läxhjälp stannar i två år innan det i augusti 2015 tas bort igen.

Under 2015 införs även hårdare krav gällande rapportering för Rut-avdraget. Städfirmorna och tjänsteföretagen ska nu även rapportera in antalet arbetade timmar, debiterade kostnader för material, debiterade kostnader för annat än hushållsarbete och material och vilken typ av tjänst som utförts. Detta ska rapporteras in elektroniskt till Skatteverket.

Under 2016 genomförs ytterligare några större förändringar i Rut-avdraget. Bland annat får Rut-avdraget endast omfatta enklare städarbete och taket sänks från 50 000 kr till 25 000 kr (personer över 65 undantas för denna sänkning). Matlagning ingår inte längre som Rut-tjänst. Rot-avdragets tak ligger kvar på 50 000 kr men subventionsnivån sänks från 50% av arbetskostnaden till 30% samtidigt som Rut-avdraget ligger kvar på 50% av arbetskostnaden i avdrag.

2016 utökas Rut med ytterligare tjänster. Du kan nu göra avdrag för flyttjänster, it-tjänster och utökade trädgårdstjänster. 2017 utökas avdraget ytterligare när reparationer av vitvaror tillkommer till Rut-avdraget. Reparationer av tvättmaskiner, diskmaskin, kyl, frys, spis, ugn, torkskåp m.m. får göras. Det kan exempelvis handla om förebyggande underhåll eller felsökning men också själva reparationen.

Hur fungerar Rut-avdraget?

I vår Flyttguide har vi skrivit om Rut-avdraget och hur det fungerar för dig som kund och vilka tjänster som omfattas av det hela.

Våra tjänster

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.