Rut-avdrag för flyttstädning – hur fungerar det?
 • Rut-avdrag för flyttstädning – hur fungerar det?

  Vad är Rut?

  Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt.

  Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden.

  Några exempel på hushållsnära tjänster som ger rätt till rutavdrag:

  Vad är skillnaden mellan Rot och Rut?

  ROT står för Renovering, ombyggnad och tillbyggnad och avser byggtjänster medan RUT avser hushållsnära tjänster som exempelvis städning. ROT och RUT går under samma avdragstak. Det vill säga att om du under året nyttjat hela avdraget för ROT kan du ej göra ytterligare avdrag för RUT. Kort sagt kan vi säga att det finns ett maximalt tak för tjänsteavdrag.

  Hur mycket Rut-avdrag får jag göra?

  Du får göra avdrag på 50% av arbetskostnaden. Om du är under 65 år får du göra avdrag på upp till 25 000 kronor per år. Om du däremot fyllt 65 år vid årets ingång kan du göra avdrag upp till 50 000 kronor per år.

  Vem ansöker om Rut?

  Qleano, eller det bolag du väljer att anlita, ansöker om Rut åt dig, så det är ingenting du behöver tänka på. Du kommer att få en bekräftelse från Skatteverket antingen elektroniskt (om du är ansluten till en digital brevlåda som exempelvis Kivra) eller hemskickad per post kort efter att vi ansökt om Rut-avdraget.

  Skatteverket har lite krav för att du ska få nyttja Rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Här har vi listat vilka kraven är:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du ska ha betalat inkomstskatt i Sverige för minst 90% av din totala inkomst
  • Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs
  • Dödsbon kan få rutavdrag, men enbart om arbetet utförts före dödsfallet
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete, läs mer om det i rubriken nedan.
  • Du som barn kan ta Rut-avdrag åt dina föräldrar, medan föräldrar inte får ta Rut-avdrag åt sina barn.

  Hur mycket måste jag tjäna för att kunna nyttja maximal skattereduktion?

  Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja den maximala skattereduktionen är omöjligt att säga. Det beror på olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den ”nödvändiga” inkomsten.
  Du kan gå in och läsa mer på Skatteverkets sida där de förklarar mer om det här och där du själv kan uppskatta ditt rot- och rutavdrag. Klicka här för att ta dig vidare dit.

  Hur fungerar Skatteverkets boendekrav?

  Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Om du har dubbel bosättning räknas båda som bostad. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr ut kortare eller längre tid räknas som bostad.

  Om du hyr ut din bostad kan du inte nyttja rutavdraget för tjänster som utförs under uthyrningstiden utan det är istället hyresgästen som ska göra detta.
  Du får nyttja rutavdrag för en bostad du ska flytta in i.

  Om tjänsten utförs i slutet av året, men jag betalar fakturan året efter, hur fungerar det med rutavdraget då?

  Om Qleano, eller något annat städbolag du anlitat, utför en tjänst i december och din betalning kommer in i januari så går rutavdraget på det nya året. Skatteverket går efter det datum man har betalat fakturan och inte det datum som tjänsten är utförd.

  Du som köpare av tjänsten ansvarar för att alla villkor för rutavdraget är uppfyllda. Qleano har rätt att begära in återstående fakturabelopp avseende rutavdrag om Skatteverket inte godkänner hela eller delar av skattereduktionen som ansökts.

Bli kontaktad