Tips för att rengöra ugnen

2022-07-13 Rengöra ugnen

Att rengöra ugnen hör kanske inte till prio av saker på städlistan varje vecka, kanske inte ens varje månad eller år. Det syns ju inte att den är skitig, eller? Häng en tjusig kökshandduk framför och du är hemma. Men, hur mycket det än tar emot så behöver den sig en omgång då och då, kanske inte minst när det är dags att flytta. 

Kanske ska du bli sambo? Flytta till större eller mindre? Eller byta stan mot landet? Oavsett vad din anledning är så ska du förmodligen ha visning. En och annan spekulant med vattenpass och laser kommer att syna din ugn och nog ligger både ugn och lägenhet bättre till utan fastbränd fetaost. Qleano är experter på städ och flytt, här ger vi dig våra bästa husmorstips för att göra rent ugnen, snabbt och enkelt!

Qleano har över tio års erfarenhet av flyttstädning. Klicka här så hjälper vi dig! 

Såpa 

Att rengöra ugnen med såpa är ett bra husmorstips för både dig och miljön. Du behöver,  sprayflaska, vatten och såpa, en svamp/borste och en fuktig trasa. Fyll din flaska med vatten och tillsätt såpa, ca ½ dl beroende på hur stor din flaska är.  Spraya sedan en riklig mängd av din såpablandning i hela ugnen, dock inte på termostaten (Tips! Rengör ugnsgallret samtidigt genom att låta det sitta kvar). Sätt ugnen på 75-80 grader, stäng ugnsluckan och låt såpan rengöra ugnen i 20 minuter.  Rrrrrring! Låt ugnen svalna lite innan du börjar skrubba dig igenom, sida för sida med fuktig svamp/borste. Skrubbat klart? Torka till sist ugnen med den fuktiga trasan. 

Qleano tipsar! Rengör ugnen några timmar innan visning så luktar hela hemmet fräscht av såpa. 

Citroner 

Även om såpa är bra klarar den inte alla fläckar och ibland tar den slut. Men så har du citroner och en ugnsfast form hemma, toppen! Då låter du citronerna göra rent ugnen. Börja med att sätta ugnen på ca 250 grader. Skär sedan citronen i två bitar och pressa ner i en ugnsfast form.  Ställ formen i ugnen och låt citronsaften göra rent ugnen i 30 min. Låt ugnen svalna något och torka sedan ur den. Klart! Den här metoden fungerar bra för lättare rengöring.

Bakpulver eller Bikarbonat 

Även bakpulver och bikarbonat är sanna vänner för rengöring av ugnen. Blanda 1 msk vatten med 1 msk bakpulver/bikarbonat. Det ska bli en trögflytande mix. Använd en svamp eller en trasa och skrubba ugnen med mixen. Undvik termostaten. Torka sedan ugnen med en ren trasa. 

Mixen funkar lika bra för att rengöra ugnsplåtar. Applicera mixen över hela plåten, båda sidor och låt stå över natten. Diska sedan plåten som vanligt. 

Sista men kanske viktigaste steget, rengöra ugnsluckan. Det är ju den som syns och vem vill inte visa upp ett skinande hem? Applicera mixen på ugnsluckans glas och låt stå 30 minuter. Ofta är ugnsluckan skitig även på insidan och i så fall behöver du montera bort glasskivan. Det gör du på lite olika sätt beroende på ugn. Torka till sist bort den upplösta smutsen med trasan. 

Om du ska flytta så är det bra att veta vad som ingår i en flyttstädning. Läs mer här.

 

Läs mer

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.