Vad ingår i en flyttstädning?

I de allra flesta bohagsflyttar faller flyttstädningen, eller utflyttningsstädning som det ibland kallas, som en obligatorisk del som du som utflyttande part ska hantera. Det kan komma som ett krav från din hyresvärd eller som något som regleras i ditt försäljningsavtal vid en villa- eller bostadsrättsförsäljning. Tanken med en flyttstädning är att göra bostaden så ren som möjligt inför det att nästkommande boende flyttar in sitt bohag. Att rengöra hela bostaden och alla ytor är viktigt för hemmets underhåll och det kan också öka livslängden på eventuella vitvaror. I den här artikeln går vi igenom vad som ingår i en flyttstädning och ger dig även tips inför din flyttstädning och vad som kan vara bra att tänka på.

Vad ingår i en flyttstädning av villa och lägenhet?

Vid en överlåtelse av en villa eller lägenhet regleras ofta ansvaret för flyttstädningen i köpeavtalet. Generellt innebär det att du som säljare har ansvaret för städningen men att köparen har besiktningsansvar vid nyckelöverlämning. Ibland kan det även vara nedskrivet när du senast måste komma med eventuella synpunkter på städningen.

Nedan följer några delar som ingår i en flyttstädning:

Flyttstädning av garage

Vid en flyttstädning ska garaget ofta grovsopas, fönstrena putsas och rengöras och öppna ytor våttorkas eller torkas. 

Flyttstädning av ugn

Ugnsrengöring är ett viktigt och ofta tidskrävande moment vid en flyttstädning. Vid en flyttstädning ska ugnens innandöme rengöras men också ugnsluckan och eventuella ugnsplåtar ska även de rengöras.

Flyttstädning av fönster

Vid en normal flyttstädning så ska bostadens fönster putsas och rengöras, såväl utsidan, insidan och eventuella mellanfönster. Alltså ingår fönsterputs i en flyttstädning.

Flyttstädning av balkong

Om du har en vanlig balkong så ska denna sopas ur och eventuella räcken ska torkas av. Om balkongen dessutom är inglasad så ska även fönsterputsning utföras på balkongen.

Flyttstädning av badrum

Badrummet är tillsammans med köket den mest omfattande delen av flyttstädningen. Rengöring av avlopp ska normalt sett inte ingå en flyttstädning utan rekommenderas att utföras av en certifierad aktör. Däremot så är det inte ovanligt att vattenlås ska rengöras. Även golvbrunnar brukar städas ur ytligt.

Vad ingår inte i flyttstädning?

Det allra mesta som har med husets innandöme ingår i en flyttstädning. Däremot ingår inte trädgården som en del av flyttstädningen. Inte heller fasad, taktvätt eller rengöring av trädgårdsgångar ingår i en vanlig flyttstädning. Vi rekommenderar dig att läsa mer om vilka krav som finns på flyttstädning.

Förberedelser inför en flyttstädning

Vad som skiljer en flyttstädning inför en vanlig storstädning eller en visningsstädning kan vara att du bland annat rengör vissa vitvaror men även att städningen utförs i en omöblerad bostad. Det gör det enklare att komma åt ytor som i ett möblerat hem kan vara svåråtkomliga och därför kan också städningen göras än mer grundligt. Det absolut bästa sättet att förbereda dig inför en flyttstädning är tråkigt nog att löpande renhålla bostaden. Genom att kontinuerligt städa kommer du minska risken för ingrott smuts, något som både sliter på ytskiktet och tar tid att få bort när det är dags att flytta. Kalk på exempelvis duschväggar är ett exempel på ingrott smuts som kan vara väldigt svårt att få bort helt vid en flyttstädning, om det tidigare inte rengjorts kontinuerligt. Ha för vana att använda vattenskrapa, om inte efter varje dusch, i alla fall någon gång per vecka. 

Att tömma bostaden på alla saker och möbler är en sak du behöver göra inför din flyttstädning, men det säger kanske sig självt. Några andra tips vi har är att du sätter en påminnelse om att du bör frosta av kyl och frys inför städningen. Det kan ta några timmar att göra, vilket kan dryga ut tiden för din städning avsevärt om det inte är förberett kvällen innan. Tänk på att lägga en handduk och en bunke där vattnet kan sippra ut från frysen så att golvet inte drabbas av vattenskador. 

En sista påminnelse är att komma ihåg att lämna kvar belysning i bostaden, särskilt under vinterhalvåret. Med bra belysningen kommer du mycket enklare att upptäcka fläckar och smuts i bostaden.

Vi rekommenderar dig också att använda bra städmaterial och medel för städningen. Det finns idag många olika miljövänliga alternativ också. Skillnaden på ett bra städmedel för ugnsrengöring och ett mindre bra kan ibland summeras upp till timmar.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.

Våra tjänster

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.