Tips på hur du gör rent din matta

2022-06-13 Rengöra matta

Trasmatta, ryamatta, bomullsmatta, ullmatta, dyr matta! Vi är många som har mattor hemma och även de mår bra av lite uppfräschning emellanåt. Vi vet att det kan vara svårt att ta bort fläckar på mattan och att det kan kännas krångligt att ta den till kemtvätt. Qleano har därför samlat de bästa husmorstipsen för att tvätta mattorna hemma!  

Tvätta matta i tvättmaskin 

Det går faktiskt att tvätta en matta i tvättmaskin. Det finns dock några saker att tänka på. Det bästa för din matta och tvättmaskin är att tvätta i en grovtvättmaskin. Plastmattor och mindre trasmattor kan tvättas i maskin om din maskin har ett särskilt program för mattor. Se alltid anvisningar för vad som gäller just din maskin men även tvättinstruktioner för din matta. Nedan kan du läsa om hur du tvättar dina mattor utan att belasta tvättmaskinen. 

Tvätta matta i snö

Vinter i all ära men visste du att snö är bra för mer än skidåkning? Det går faktiskt att tvätta mattor i snö. Snö är ett utmärkt naturligt rengöringsmedel om den är kall och torr. Se till att marken under är frusen så dina mattor inte blir smutsiga. Täck mattan med snö och låt den ligga en stund. Låt inte snön börja smälta, du vill inte ha en blöt matta. Ruska sedan av snön. Upprepa proceduren några gånger om mattan upplevs väldigt smutsig. 

Som experter på städ vet vi att snömetoden fungerar allra bäst på ullmattor. 

Tvätta ullmatta 

Det är inte alltid det finns snö att tillgå. När vädret inte erbjuder snö eller när du helt enkelt inte orkar bära ut mattan så kommer här några tips. 

Det är alltid bra att regelbundet underhålla mattans skick genom att dammsuga den med jämna mellanrum. Dammsug alltid i luggriktningen om din matta är långhårig.  

Har mattan råkat ut för en fläck kan det ibland räcka med lite ljummet vatten på en svamp för att suga upp fläcken. Ibland kan du behöva addera ett rengöringsmedel. Tänk på att ull kan blekas, använd därför inte ett rengöringsmedel med blekmedel. 

Tvätta eller rengör heltäckningsmatta 

En olycka kan hända den bästa och även heltäckningsmattan kan få sig en fläck eller två. Att rengöra en heltäckningsmatta kan kännas som ett omöjligt uppdrag. Vi har husmorstipsen för dig!

Likt ullmattan mår heltäckningsmattan bra av att regelbunden dammsugning. Även om dammsugaren är bra får den inte alltid upp allt. Det löser du med varmt vatten och diskmedel. Rör ner diskmedel i en hink med vatten. Använd en ren trasa som du fuktar i blandningen och torka successivt av mattan. Det är viktigt att du vrider ut trasan noga och är försiktig när du torkar mattan. Du vill inte att fukt tränger igenom och blöter ner golvet under. 

För att ta bort fläckar på mattan gör du på samma sätt som ovan. En fuktig trasa med diskmedel eller såpa. Gnugga försiktigt på fläcken. Funkar inte detta kan du fukta fläcken lätt och pudra på bikarbonat. Låt det verka i en timme innan du borstar eller dammsuger bort bikarbonaten. 

Kolla alltid skötselråd för att se vad som gäller för just din matta. Var alltid uppmärksam på om ditt rengöringsmedel innehåller blekmedel. 

Är du i städsvängen för att du ska flytta? Klicka här så hjälper vi dig med städ och flytt! 

 

Läs mer

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.