Putsning av silver och koppar

2023-05-19 Putsning av silver och koppar

Putsning av silver och koppar

Det är ingen hemlighet att våra älskade föremål av silver och koppar kan förlora sin glans med tiden. Men misströsta inte! I den här artikeln delar vi våra bästa tips för att putsa silver och koppar. Så låt oss dyka rakt in i den skimrande världen av putsning och glans. 

Vad är bäst att putsa silver med?

Att putsa silver kan vara en riktig utmaning men det finns några beprövade metoder som fungerar utmärkt. Här är några av våra favoriter:

Silverputsmedel

En klassiker! Det finns flera bra silverputsmedel på marknaden som effektivt tar bort smuts och ger dina silverföremål en strålande glans.

Bakpulver och vatten

Blanda en del bakpulver med två delar vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan på silverföremålet och gnugga försiktigt med en mjuk trasa. Skölj av och torka torrt.

Tandkräm

Tro det eller ej, men tandkräm kan göra underverk för att få ditt silver att skina! Använd en gammal tandborste för att skrubba silverföremålet med tandkräm, skölj och torka torrt.

Vad ska man putsa koppar med?

Koppar kan likt silver också bli aningen tråkigt och fläckigt med tiden. Här är några tips på vad du kan använda för att putsa koppar. 

Rengöringsmedel för koppar

Köp en kopparkräm från en affär och följ anvisningarna på förpackningen. Detta brukar vara ett enkelt och effektivt sätt att få kopparen att glänsa igen.

Ättika och salt

Blanda lika delar ättika och salt för att skapa en enkel och effektiv kopparrengörare. Gnugga blandningen på kopparen, låt verka i några minuter och torka sedan av med en ren trasa.

Citron och salt

Skär en citron i två delar, doppa den ena halvan i lite salt och gnugga direkt på kopparföremålet. Skölj av och torka torrt.

Bakpulver och vatten kan även användas på koppar. 

Vanliga frågor om putsning av silver och koppar

Hur ofta bör jag putsa mina silver- och kopparföremål?

Det beror på hur mycket du använder dem och hur snabbt de blir smutsiga. Generellt sett är det bra att putsa dem en gång i halvåret men om de används ofta kan det vara nödvändigt att göra det oftare.

Är det säkert att använda dessa metoder på antika föremål?

För att vara på den säkra sidan bör du kontakta en professionell antikvitetsexpert innan du använder någon av dessa metoder på dina antika föremål.

Vilka andra material kan jag använda för att putsa mina silver- och kopparföremål?

Det finns många andra metoder och material som kan användas för att putsa silver och koppar. Exempelvis kan du använda citronsyra, aluminiumfolie eller en elektrolytisk rengöringsprocess. Det är dock viktigt att vara försiktig och göra lite efterforskning innan du provar en ny metod.

Att putsa silver och koppar behöver inte vara en tråkig syssla. Med rätt verktyg och lite kreativitet kan du få dina föremål att glänsa som nya igen. Kom ihåg att använda milda metoder och material för att undvika att skada dina värdefulla föremål. Och sist men inte minst, glöm inte att njuta av den härliga glansen från dina nypolerade skatter!

Över 60 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.