Grunderna för ett bolån

2019-10-15 Grunderna för ett bolån

Grunderna för ett bolån

Att vara påläst och ha gjort sin hemläxa inför köp eller renovering av bostad kan spara dig tusenlappar. Att banken är involverad i ditt bostadsköp med bolån är mer regel än undantag idag. Ett bolån påverkar och påverkas till en stor del av din privatekonomi. Vi tar dig igenom bolån – steg för steg!

Bolån – vad är förutsättningarna?

Till att börja med behövs minst 15% i kontantinsats från dig som låntagare. De resterande 85% grundar sig i att långivaren gör en kreditprövning på dig. Din nuvarande och framtida betalningsförmåga bedöms. Bland annat simuleras om din inkomst klarar av att kunna amortera 1-2% på ditt lån (amorteringskrav) och att räntan höjs (upp till cirka 7%). Ofta är det en förutsättning att du inte har några betalningsanmärkningar, en fast inkomst. Att ha sparpengar på kontot är en bra grund att stå på och ger dig ett bättre förhandlingsläge gällande räntan på ditt lån.

Checklista

  • Fast inkomst: Det stabilaste sättet att visa på betalningsförmåga är stadig och fast inkomst, gärna i en trygg anställningsform, en tillsvidare anställning. Du kan såklart bli beviljad lån utan men traditionellt så är fast inkomst mer regel än undantag.
  • Lånelöfte: Ett lånelöfte gäller i tre månader. Banken ger dig ett lånelöfte som en vägvisare på hur mycket pengar du får låna. Lånelöftet omvandlas till en låneansökan (objektet du önskar köpa/renovera) av banken när du vunnit budgivningen! 
  • Kontantinsats: Det är ingen garanti på att du får ett lån bara för du har tillräckligt med kontantinsats. Även om det finns generella riktlinjer så gör banken i slutändan en individuell bedömning på dig. 

Fem tips för dig som vill optimera ditt bolån

Här kommer fem konkreta tips på hur du kan få ut det mesta av ditt bolån.

Jämför långivare

Se till att du är påläst på vilken långivare som kan ge just dig bäst lån och ränta. I en flytt vill du komma undan så billigt som möjligt och att investera tid i undersökning av långivare är ett stort steg på vägen. Med mer pengar över kan du till exempel ta hjälp av flytthjälp, komma hem till ett nystädat hem, slänga upp fötterna på soffan och njuta av ditt nya hem och din lyckade affär! Win, win! 

Se upp för dolda avgifter

När du jämfört, tagit in offerter och till slut bestämt dig för din långivare så är det viktigt att läsa det finstilta i avtalet. Låter det för bra för att vara sant så är det nog dessvärre det. Dolda avgifter kan komma som en chock, läs två gånger extra – better safe than sorry!

Teckna låneskydd

Varsel, sjukskrivning, pappa / mammaledighet, livet händer och många gånger kan tajmingen vara dålig. Se till att du är ekonomiskt förberedd på plötsliga förändringar i din vardag, att teckna ett låneskydd hjälper dig vid till exempel arbetslöshet! 

Klirr i kassan? Betala mer & snabbare!

Har du möjlighet att amortera ditt lån snabbare kan det vara en god ide att göra det, se bara till att du tajmar in det med en fördelaktig styrränta. Med mindre lån ökar du chansen att kunna låna till renovering eller andra större utgifter! 

Se upp med kreditcheckar

Varje kreditcheck företag gör på dig påverkar i sin tur slutresultatet av din kreditprövning. Var försiktig med dina inköp och håll dig till få banker.

Lån, räntor och bankärenden kan lätt kännas som mindre festliga företeelser i livet men planerar du rätt och förbereder dig kan du bli av med baksmällan! All lycka till med din affär och att få bolånet i lås! 

PSST, VISSTE DU ATT….

  • I 13 av de 25 större städerna i landet nekas unga bolån, trots fast inkomst och efterfrågad kontantinsats (Källa: Skandia). 
  • Bolån utgör idag cirka 77% av svenska hushållens skulder (Källa: SEB). 
allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.