Flytta isär - 4 regler för sambos

2019-04-24 Flytta isär - 4 regler för sambos

Om kärleken tar slut eller om ni av andra anledningar beslutat att dela på er är det kanske dags att flytta isär. Att bryta upp kan vara mycket känslosamt och jobbigt. Det sista du vill tänka på är vem som ska få brödrosten och om du verkligen får bo kvar i ditt hem. Vi guidar dig genom vilka regler som gäller när du och din sambo bestämt er för att gå skilda vägar.

  1. Plocka fram samboavtalet. Många skriver ett samboavtal i samband med att de flyttar ihop. Samboavtalet fungerar lite som ett äktenskapsförord. I avtalet regleras hur ni gör vid ett eventuellt uppbrott, och om ni vill avvika helt eller delvis från bestämmelserna i sambolagen. Gå igenom ert avtal och följ det ni kommit överens om sedan tidigare, för att praktikaliteterna ska bli så smidiga som möjligt.
  2. Sambolagen säger att bostad och bohag som ni införskaffat för att använda tillsammans ska delas rakt av på hälften, oberoende av vem som betalat för det. Ni är sambos, enligt lagen, när ni är ett par som bor tillsammans, är skrivna på samma adress, delar på utgifter och hushållet och inte är gifta. Sambos kan begära bodelning, om ni inte redan på förhand i ett samboavtal har kommit överens om vilka saker som ni vill skydda från sambolagen. Exempelvis, har du stått på förstahandskontraktet redan innan din partner flyttade in, kan ni skriva i samboavtalet att du ska få behålla förstahandskontraktet vid eventuellt uppbrott.
  3. Bodelning kan krävas i upp till ett år efter att ni flyttat isär. Bodelning är inget ni måste göra, men om en av er vill det så har hen rätt att begära det. Bodelning görs om ni inte kommer överens om vem som får vad, och innebär helt enkelt att ni delar upp era saker. Vid bodelningen delar ni upp de saker som ni införskaffat under er tid tillsammans, som ni använt tillsammans. Exempelvis er sodastreamer, TV och tempurmadrass. Du behöver alltså inte oroa dig över din landsvägscykel, den berörs inte av bodelningen. Även din båt, ditt fritidshus och din bil sitter säkert (förutsatt att du köpte de innan du och din partner blev sambos).
  4. Vem ska få bo kvar? Beroende på om ni har köpt en bostadsrätt tillsammans, eller en av er köpt en bostadsrätt som in båda bott i eller om ni hyr så ser reglerna olika ut. Kanske har ni gjort upp om boendet redan när ni skrev samboavtalet? Har ni inget samboavtal gäller sambolagen, det vill säga allt delas på hälften som ni införskaffat för att ha tillsammans. Du kan alltså stå på lånet och betalat hela kontantinsatsen till bostadsrätten ni bor i, men din sambo har ändå rätt till hälften. Det bästa är förstås om ni diskuterar fram en rimlig och rättvis lösning utifrån era förutsättningar.

Läs fler tips på Flyttbloggen

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.