5 tips till er som ska flytta ihop

2019-06-10 5 tips till er som ska flytta ihop

Ni som nyligen bestämt er för att flytta ihop har säkert förhoppningar men också funderingar om hur ert samboskap ska bli. Att flytta ihop har både emotionella och ekonomiska fördelar, dessutom slipper ni packa övernattningsväskan varje dag. Å andra sidan kan det innebära utmaningar att leva tillsammans i praktiken och i vardagen. För att er nya samlevnad ska bli så bra som möjligt har vi listat ett par tips inför er ihop-flyttning!

När det är lämplig att flytta ihop finns det inget facit för. Det är högst individuellt och det finns ingen bestämd tidpunkt när man kan flytta ihop. Oavsett om du ska flytta ihop med din pojkvän, flickvän, kompis eller någon annan så rekommenderar vi dig att läsa igenom den här artikeln först.

1. Gör det officiellt

Berätta för staten att ni valt att bo under samma tak genom att adressändra och folkbokföra er på samma adress. Kom ihåg att utöka hemförsäkringen till att gälla för två (förutsatt att den ena flyttar in hos i den andra personens redan befintliga hem).

2. Samboavtal

Ni som följt vår blogg ett tag vet att vi är tjatiga om detta, men att ha ett samboavtal på plats vid en eventuell separation underlättar enormt. Samboavtalet reglerar era gemensamt ägda saker, men också uppdelningen av själva bostaden. Skriv helst samboavtalet innan ni flyttar ihop, och se till att få med allt ni vill reglera. Det kan kännas mörkt att prata om detta redan innan ni flyttat ihop, men hängslen och livrem är alltid bra att ha!

3. Prata pengar

Att prata om pengar kan vara jobbigt. Att inte prata om pengar kan bädda för framtida sammandrabbningar. Framförallt om era inkomster och förutsättningar skiljer sig mycket åt. Gå igenom hur ni ska lägga upp era gemensamma inköp och fundera på om ni vill ha ett gemensamt sparande också. Det finns inga givna sanningar här, välj den väg som känns rätt och rättvis för er!

4. Prata vardag

När ni precis flyttat ihop är antagligen alla delar i er vardag mysig. Till och med din partners smutsiga strumpor på golvet kan vara charmiga i begynnelsen av samboendet. När ni senare kommit in i era rutiner kan det vara läge att ventilera. Stör du dig på att han alltid lämnar skåpsluckorna öppna? Säg det i stället för att bygga upp ett berg av öppna skåpsluckor inombords som tillslut rinner över och leder till bråk. Se också till att prata igenom er syn på egentid, fritid och rutiner. Kommunikation är nyckeln!

5. Respektera varandra

Om du tidigare bott själv kan det bli utmanande att plötsligt alltid ha en annan person i din personliga sfär (ditt hem). Med tiden kommer ni förhoppningsvis bli synkroniserade i era rutiner. Men innan ni nått dit är det tålamod och respekt som gäller. Ni båda gör detta tillsammans och förtjänar att respekteras och att respektera.

Stort lycka till med ert nya liv som sambos!

allergi-stadning
Flyttbloggen
Allergistädning

Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…

varstada-tradgarden
Flyttbloggen
Vårstäda trädgården

När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…

stada-koket
Flyttbloggen
Städa köket

Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…

Ta-bort-rost-fran-cykel
Flyttbloggen
Ta bort rost från cykel

Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.