Vad händer med Rut-avdraget 2016?
 • Vad händer med Rut-avdraget 2016?

  Rut-avdraget 2016

  Vad händer med Rut-avdraget 2016?

  Vi har märkt att vi fått många frågor om vad som händer med Rut-avdraget efter årsskiftet och många av våra kunder har varit oroliga för att Rut-avdraget ska försvinna helt. Förtydligande: Rut-avdraget kommer finnas kvar efter årsskiftet. Dock så kommer maxtaket för vad du kan Ruta sänkas från 50 000 kr/år till 25 000 kr/år.

  Här kommer en kort sammanfattning från Skatteverket kring de förändringar som görs avseende Rut-avdraget från och med januari 2016.

  • Det maximala avdraget för Rutarbete halveras till 25 00 kr (50 000 kr) för personer som inte har fyllt 65 år
  • Rutavdraget för städning begränsas till att endast innefatta enklare städning eller annat rengöringsarbete samt flyttstädning
  • Rutavdrag för matlagning slopas

  Enklare städ- eller rengöringsarbeten

  Enligt de nya reglerna kan du endast göra rutavdrag för enklare städ- eller rengöringsarbete samt för flyttstädning. Med enklare städtjänster menas städning och rengöring av vardaglig karaktär som varken kräver specialistutbildning eller mer avancerad utrustning. Grovstädning med golvboningsmaskin och rengöring av inomhus- eller utomhuspool räknas inte som enklare städarbete och ger därmed inte längre rätt till rutavdrag.

  Sänkt tak för rutavdrag

  Köpare som inte har fyllt 65 år vid beskattningsårets ingång, det vill säga före ingången av det år de betalar för tjänsterna, kan dra av max 25 000 kronor i rutavdrag per år. Den som däremot har fyllt 65 år kan dra av upp till 50 000 kronor i rutarbete per år. Observera att rot- och rutavdraget tillsammans är på max 50 000 kronor per år och person oavsett ålder.

  Fortfarande 50% av arbetskostnaden

  Vid användning av Rut-avdraget har du fortfarande rätt att dra av 50% av arbetskostnaden dock max 25 000 kr. Rot-avdraget däremot kan du fortfarande dra av upp till 50 000 kr men dock bara 30% av arbetskostnaden.

  Vad betyder Rut?

  RUT är en förkortning av renhållning, underhåll, tvätt
  ROT är en förkortning av renovering, ombyggnad, tillbyggnad

  Du kan alltså fortsatt beställa flyttstädning, hemstädning och storstädning av oss med Rut-avdrag. När du nyttjar Rut-avdraget betalar du endast halva arbetskostnaden direkt på din faktura. Vi sköter sedan administrationen gentemot Skatteverket, som också betalar ut andra delen av arbetskostnaden direkt till oss. Supersmidigt och superenkelt för dig som kund!

   

Bli kontaktad