Är flyttstädning och flyttfirma avdragsgillt?

Skatteavdrag flyttkostnader

Vid en bostadsförsäljning så finns det vissa kostnader som du har möjlighet att dra av, som är avdragsgilla. Det kan handla om grundförbättringar eller renovering och underhåll av bostaden. Avdragsgilla kostnader kan även handla om kostnader relaterade till flytten, som exempelvis mäklararvoden eller homestaging.

En fråga vi ofta får är om det går att dra av flyttstädning eller flytthjälp för att minska skatten, alltså får du göra avdrag för flyttkostnader? Tyvärr är flyttstädning inte avdragsgillt vid husförsäljning. Det finns vissa undantag där flytthjälp kan vara avdragsgillt men det handlar om specifika fall. Exempel på detta är att du ska ha blivit uppsagd från din nuvarande tjänst och att det enda sättet att få behålla jobbet är att flytta till en annan ort. 

Skatteverket har många bra guider för hur du ska beräkna de flyttrelaterade avdrag du får göra. Du kan till exempel göra avdrag för hela utgiften om du har byggt ett nytt hus, byggt ut ett hus, installerat en tvättmaskin där det saknats en sedan tidigare eller om du gjort om ett garage till ett badrum. Utöver detta så finns det kostnader där du får göra avdrag för delar av utgifterna. Det kan exempelvis handla om att du bytt ut en plastmatta mot ekparkett, bytt tak från papp till plåt, bytt handfat eller tapetserat om väggar. Om du är osäker på vilken typ av avdrag du får göra rekommenderar vi dig alltid att kolla med Skatteverket.

Är det möjligt att göra avdrag för flyttstädning i deklarationen?

Som vi konstaterade ovan är flyttstädning inte avdragsgillt och du får inte dra av tjänsten på din deklaration. Även om flyttstädning som tjänst inte är avdragsgill i din deklaration så kommer det ofta att synas att du använt tjänsten där ändå. Det beror på att flyttstädningen omfattas av Rut-avdraget, ett avdrag som gör att du endast betalar 50% av arbetskostnaden. Hanteringen av Rut-avdraget sker automatiserat men syns i din deklaration varje år.

Är det möjligt att göra avdrag för flyttfirma i deklarationen?

Som vi konstaterade ovan finns det exempel där en tjänster från en flyttfirma kan vara avdragsgillt i deklarationen. Men i de allra flesta fallen så är inte flytthjälpen avdragsgill vid försäljning. Det avdrag för flytthjälp som kan göras är Rut-avdraget, det är dock inte att förväxla med att göra avdrag för en flyttfirma eller flyttkostnader när du ska deklarera. Det kan finnas ekonomiska bidrag att få vid en flytt. Här rekommenderar vi att du vänder dig till Skatteverket eller Försäkringskassan.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.

Våra tjänster

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.