Checklista för flyttstädning

2019-06-20 Checklista för flyttstädning

Flyttstädning checklista

Att sälja sin bostad kan vara både spännande och roligt. Allt som oftast är det också ett event som är väldigt tidskrävande. Att sälja sin bostad triggar en rad olika aktiviteter att ta tag i under flytten. En del av sakerna du behöver styra upp inför din flytt ligger under kategorin “vore bra” medan andra saker ligger under kategorin av “obligatoriska saker”. Att göra en flyttanmälan är en av de saker som faller under kategorin obligatorisk. 

Att flyttstäda din bostad är också det något som faller under kategorin obligatoriskt. Städningen är tänkt att göra bostaden klar för nästkommande boende genom en nollställning av ytskiktet, alltså en städning där du rengör alla ytskikt i bostaden från smuts och damm. 

I den här artikeln går vi igenom den checklista som vi på Qleano använder när vi hjälper kunder med flyttstädning. Vår checklista bygger på Mäklarsamfundets riktlinjer. Utöver det har vi även tagit hänsyn till vad våra samarbetspartners, hyresvärdar och kunder kommit med för feedback. Resultatet har blivit en heltäckande checklista som vi också lämnar en besiktningsgaranti på. Med besiktningsgaranti menar vi att om bostaden inte skulle bli godkänd vid en städbesiktning så kommer vi alltid tillbaka och åtgärdar eventuella städmissar inom tre arbetsdagar.

Flyttstädning – en obligatorisk del av flytten

I de allra flesta bohagsflyttar faller flyttstädningen, eller utflyttningsstädning som det ibland kallas, som en obligatorisk del som du som utflyttande part ska hantera. Det kan komma som ett krav från din hyresvärd eller som något som regleras i ditt köpeavtal vid en villa- eller bostadsrättsförsäljning. Tanken med en flyttstädning är att göra bostaden så ren som möjligt inför det att nästkommande boende flyttar in sitt bohag. Att rengöra hela bostaden och alla ytor är viktigt för hemmets underhåll och det kan också öka livslängden på vitvaror.

Nyproduktion

Målet med städningen är att du som inflyttande part ska komma till en bostad som är just redo för att flyttas in i. Vid en nyproduktion eller ett nybygge ingår städningen som ett moment byggherren eller huvudentreprenören behöver lösa inför slutbesiktningen av bostaden. Bostaden besiktigas även av dig som köpare vid nyckelöverlämning, du kommer då inte bara att besiktiga vitvaror och ytskikt efter eventuella skador utan också efter byggdamm och liknande.

Hyresrätt

Gäller det en hyresrätt ställer allt som oftast hyresvärden krav på att utflyttande hyresgäst har genomfört en fullständig utflyttningsstädning där hyresvärden tar besiktningsansvaret. Men det kan även vara upp till dig som inflyttande hyresgäst att ta ansvar för att meddela eventuella synpunkter på städningen till din hyresvärd. 

Villa och bostadsrätt

Vid en överlåtelse av en villa eller bostadsrätt regleras ofta ansvaret för flyttstädningen i köpeavtalet. Generellt innebär det att du som säljare har ansvaret för städningen men att köparen har besiktningsansvar vid nyckelöverlämning. Ibland kan det även vara nedskrivet när du senast måste komma med eventuella synpunkter på städningen.
Vi och mäklaren brukar alltid rekommendera att försöka göra en städbesiktning innan nyckelöverlämningen så att eventuella synpunkter hinner åtgärdas innan nya ägaren ska flytta in. 

Förbered inför en flyttstädning

Vad som skiljer en flyttstädning inför en vanlig storstädning eller en visningsstädning kan vara att du bland annat rengör vissa vitvaror men även att städningen utförs i en omöblerad bostad. Det gör det enklare att komma åt ytor som i ett möblerat hem kan vara svåråtkomliga och därför kan också städningen göras än mer grundligt. Det absolut bästa sättet att förbereda dig inför en flyttstädning är tråkigt nog att löpande renhålla bostaden. Genom att kontinuerligt städa kommer du minska risken för ingrott smuts, något som både sliter på ytskiktet och tar tid att få bort när det är dags att flytta. Kalk på exempelvis duschväggar är ett exempel på ingrott smuts som kan vara väldigt svårt att få bort helt vid en flyttstädning, om det tidigare inte rengjorts kontinuerligt. Ha för vana att använda vattenskrapa, om inte efter varje dusch, i alla fall någon gång per vecka. 

Att tömma bostaden på alla saker och möbler är en sak du behöver göra inför din flyttstädning, men det säger kanske sig självt. Några andra tips vi har är att du sätter en påminnelse om att du bör frosta av kyl och frys inför städningen. Det kan ta några timmar att göra, vilket kan dryga ut tiden för din städning avsevärt om det inte är förberett kvällen innan. Tänk på att lägga en handduk och en bunke där vattnet kan sippra ut från frysen så att golvet inte drabbas av vattenskador. 

En sista påminnelse är att komma ihåg att lämna kvar belysning i bostaden, särskilt under vinterhalvåret. Med bra belysningen kommer du mycket enklare att upptäcka fläckar och smuts i bostaden.

Vi rekommenderar dig också att använda bra städmaterial och medel för städningen. Det finns idag många olika miljövänliga alternativ också. Skillnaden på ett bra städmedel för ugnsrengöring och ett mindre bra kan ibland summeras upp till timmar.

Hur lång tid tar en flyttstädning?

En riktig flyttstädning tar ganska lång tid att utföra. Exakt hur lång tid det tar att genomföra städningen kan bero på många olika faktorer, som antalet badrum, hur ytskiktet ser ut och hur många fönster det är. Typ av utrymmen påverkar även det den totala städtiden. Ett garage eller en vind går till exempel snabbare att städa ur än ett kök med flera vitvaror och trånga utrymmen.

Om vi utgår från hur lång tid det tar att städa 10 m2 så kommer en mindre lägenhet att ta mer tid i anspråk än en större lägenhet, mycket beroende på att de vanliga rummen går relativt snabbt medan kök och badrum är de mest tidskrävande delarna. Om vi ändå ska ge en schablon på vad du kan räkna med för tid så skulle vi säga att du kanske hinner 5-10 m2 per timme. Alltså, ska du städa 100m2 kan du räkna med 10-20 timmar. Är ni två personer så innebär det att ni behöver lägga fem-tio timmar var. Det här är en schablon vi utgår ifrån och som nämnt ovan så finns många olika faktorer som kan påverka den totala sluttiden. 

Generellt sätt så blir städtiden per m2 snabbare desto större lägenheten är medan den å andra sidan blir längre desto mindre lägenheten är.

Räkneexempel

Antal m2 Antal timmar
30 m2 3-6 timmar
50 m2 5-10 timmar
75 m2 7,5-15 timmar
100 m2 15-20 timmar

Vad ska ingå i en flyttstädning?

Att flyttstädning är ett omfattande projekt tror jag att de flesta som någon gång själva åkt på att städa kan intyga. Det är inte så konstigt då i stort sett allt synligt (och ibland osynligt) i bostaden ska rengöras, putsas eller tvättas.

Vi har märkt att vissa hyresvärdar ibland har egna krav på vad som ska ingå i en slutstädning, det kan därför vara värt att gå in på din hyresvärds hemsida eller ringa dem och fråga om de har några särskilda krav eller en egen checklista de vill att du ska utgå ifrån. 

När vi tagit fram vår checklista för flyttstädning har vi gjort det utifrån många års erfarenhet, tiotusentals utförda flyttstädningar, samarbete med hyresvärdar och fastighetsägare och andra typer av partners. Med det i åtanke så täcker checklistan även de allra flesta hyresvärdars speciella krav.

Här kommer en sammanställning över de olika moment vi har med i vår checklista för flyttstädning.

Alla rum Kök
Eluttag, strömbrytare, elskåp Fast belysning
Dörrar och dörrkarmar Spis, ugn, plåtar och galler
Element Mikrovågsugn
Golv och golvlister Kyl och frys
Trösklar Skåp, lådor och luckor
Garderober Arbetsbänkar
Köksfläkt
Diskmaskin
Badrum och toalett Fönster
Fast belysning Fönsterputsning
Badrumsskåp Fönsterbänkar
Synliga rör Fönsterkarmar
Speglar
Badkar
Duschkabin
Toalett
Tvättställ
Golvbrunnar
Avkalkning och rengöring av kakel och klinkers
Ventil – utvändigt och invändigt där vi kommer åt
Tvättmaskin + torktumlare


Utöver allt som finns med i ovanstående så rekommenderar vi att du rengör vattenlåsen under handfat eller diskhon i bostaden. Töm även braskamin, borsta ur och putsa eventuellt glas så att den är ren och fin. Även väggar behöver torkas av, vi rekommenderar dock att inte våttorka dessa då det kan påverka färg och tapeter.

Om det är möjligt att demontera spröjsen på fönstren rekommenderar vi dig att göra det innan du putsar dina fönster för bästa möjliga resultat.

Om du vill skriva ut en kopia av vår checklista kan du gå in på den här sidan. Där hittar du vår senaste checklista som pdf-fil.

Vi hoppas att du har fått svar på eventuella funderingar! Om du har frågor är du alltid välkommen att kontakta oss på Qleano. 

Flyttbloggen
Qleanos städbolag och flyttfirmor

Qleano har anslutna städbolag och flyttfirmor över hela Sverige. Tillsammans med våra anslutna lokala företag kan vi erbjuda flyttstädning och…

Flyttbloggen
Flytta kontor – förberedelser

Förbered din kontorsflytt Att flytta ett helt kontor är väldigt omfattande och det är viktigt att hantera flytten på ett…

Flyttbloggen
Flyttstädning – det här behöver du tänka på

Det är en del saker som ska bockas av när man ska flytta, flyttstädning är en av dem. En flyttstädning…

Flyttbloggen
Hyr flyttbil för din flytt

När det är dags att flytta kan man antingen hyra flytthjälp eller själv ta ansvar för flytten. Ofta låter man…

Över 40 000 utförda uppdrag i hela Sverige
Kundrecension - flyttstädning Erik
star star star star star

Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.

Kundrecension - flyttstädning Malin
star star star star star

Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!

Kundrecension - Flyttstädning Sofia
star star star star star

Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.