Utlandsflytt

Internationell flytt

Många människor drömmer om att testa leva i ett annat land (eller bara gömma sig från regnrusket under vintermånaderna) och flyttarna till bland annat Portugal och Spanien har ökat de senaste åren. Vissa skaffar sig ett extraboende, medan andra tar sitt pick och pack och flyttar utomlands för gott. Några väljer att flytta utomlands för en tillfällig period tackv vare jobb. Vad som än står på tur är det mycket saker som behöver ordnas vid en utlandsflytt. Försäkringar, papper, utrensning, packning – och så klart självaste flytten. Här går vi igenom hur flyttfirmor jobbar vid internationella flyttar, vad det kostar och alla detaljer som är bra att tänka på innan flyget boardas.

Flytta bohag utomlands

Många internationella flyttfirmor hjälper till med det mesta som har med utlandsflytt att göra; inte bara transport av bohag eller att flytta möbler utomlands, de kan även hjälpa till med försäkringar, dokument och packning. Ha gärna en öppen dialog med flyttfirman du väljer att anlita för att säkerställa att de förstår just dina behov och önskningar. Ägodelarna måste att packas i packmaterial anpassade efter just internationella transporter, eftersom dessa behöver klara en längre transportsträcka som generellt är mer påfrestande på kartonger och emballage. 

Det går självklart även att paketera sina ägodelar själv och sköta en större del av flytten på egen hand, men det kan vara bra att konsultera med en flyttfirma ändå, då det finns många aspekter man kanske inte tänker på. Man kan begära specifika instruktioner för utlandsflytt för att få bättre kunskap om vilka kartonger som är att föredra och hur man märker upp packningen på bästa sätt.

Pris och offert vid utlandsflytt

Priset för en utlandsflytt baseras på olika aspekter, som t.ex. hur stort bohaget är och till vilket land flytten bär av. Vissa kostnader är fasta och andra är rörliga, och små volymer har oftast ett högre pris/kbm än större. De flesta företag erbjuder dock en kostnadsfri besiktning av flytten och lättast är att fylla i en offertförfrågan för att se vilket pris flytten skulle landa på.

De flesta länder i världen har fri import av flyttgods, men kolla upp detta innan flytten bär av då det finns ett par undantag. I en del länder kan även lokala kostnader tillkomma som till exempel för terminalhantering och avgifter vid tullinspektion. Om flytten sker inom EU eller EES kan Rut-avdraget tillämpas, men tänk på att det endast gäller för arbetskostnaden för den svenska personalen!

En del väljer att anlita en flyttfirma utomlands i hopp om att priset blir lägre. Vi brukar rekommendera kunder att anlita en svensk flyttfirma för utlandsflytt. Det är många gånger ett tryggare alternativ där du har bättre koll på företaget. Kostnaden för att flytta möbler utomlands kanske blir lite högre, men många tycker att det är värt det.

Kom ihåg försäkringen

Om du väljer att sköta packningen på egen hand brukar inte flyttfirmans försäkring täcka de skador som kan uppstå om dina ägodelar går sönder. Många flyttfirmor erbjuder en försäkring, men det är bra att läsa på vad den försäkringen täcker. Ibland kan även hemförsäkringen fungera bra, men ofta behövs ett tillägg som täcker bohagets resa till den nya destinationen. Här är det också värt att lägga lite extra tid på att gå igenom vilka olika alternativ som finns och vilket försäkringsskydd som är bäst. Många traditionella hemförsäkringar täcker inte resor längre än ett par veckor, och då är det bra att undersöka vad man behöver göra för att säkerställa att allt är försäkrat, samt om det finns utländska alternativ som kan ta vid efter flytten är genomförd.

Checklista flytta utomlands

Här kommer några saker att tänka på när du ska flytta utomlands.

  • Prata med Skatteverket. Kontakta Skatteverket och berätta att du ska flytta utomlands. Du ska folkbokföra dig i ditt nya land, så att Sveriges myndigheter har din adress. Ps! Bara för att du folkbokför dig utomlands betyder inte det att du tappar ditt Svenska medborgarskap. Du har kvar ditt svenska personnummer och får rösta i det svenska riksdagsvalet.
  • Digitalisera posten: En av anledningarna till varför Skatteverket vill ha din nya adress är för att du ska kunna få post. För att undvika brev på villovägar kan du se till att skaffa en digital brevlåda innan du flyttar, exempelvis Kivra. Då får du post från myndigheter så som CSN och Pensionsmyndigheten direkt i appen.
  • Kolla passet. Se till att ditt pass är giltigt så länge du planerar att vara borta. På så sätt slipper du ta dig hem till Sverige för att förnya det. Du förnyar passet hos polisen!
  • Försäkra dig! Ska du vara borta i mer än ett år? Då ska du prata med Försäkringskassan och anmäla din flytt. Kom ihåg att du behöver skaffa en privat sjukförsäkring, eftersom att övriga världen inte har samma sjukvårdssystem som vi har här hemma. Ska du flytta inom EU är det till och med ett krav.
  • Hyr ut ditt hem. Vill du tjäna en hacka på ditt boende i Sverige medan du är utomlands? Hyr ut ditt hem! För att hyra ut behöver du tillstånd. Bor du i hyreslägenhet ska du prata med din hyresvärd, bor du i bostadsrätt ska du kontakta bostadsrättsföreningen. Att flytta utomlands brukar anses vara en giltig anledning att få tillstånd att hyra ut.
  • Börja pensionsspara. När du flyttar från Sverige och därmed slutar betala skatt här, följer inte den svenska garantipensionen med. Därför är det viktigt att du pensionssparar privat under din tid utanför Sveriges gränser.
  • Vaccinera dig. Kolla upp om du behöver vara vaccinerad mot något i ditt nya land. Kontakta sjukvårdsupplysningen om du behöver råd. Rädd för sprutor? Andas djupt och tänk på att det är värt det. Du är snart i ditt nya hemland.
  • Avsluta dina abonnemang. Om du inte ska hyra ut ditt hem kan du lika gärna säga upp eller pausa ditt bredband. Kommer du att skaffa ett lokalt telefonnummer behöver du inte längre ditt svenska mobilabonnemang. Kom ihåg att vissa abonnemang har tre månaders uppsägningstid, så var ute i god tid!

Hur ska bohaget fraktas?

Slutligen – vilket fraktalternativ är bäst? Det finns olika alternativ att använda sig av och alla har olika för- och nackdelar. Jämför vad som passar dig bäst av alternativ nedan:

Lastbil – Inom Europa är detta det vanligaste alternativet. Det är bra om du inte har så mycket saker som ska flyttas och inget specifik datum flyttlasset måste vara framme. Tar 3-10 dagar (beroende på destination)

Sjöfrakt – Sjöfrakt är det bästa och billigaste alternativet om du ska flytta utom Europa. Det är dock längst transittid och kan ta upp mot 1-2 månader (plus förtullning samt vägtransport i det nya landet)

Flygfrakt – Detta är bäst när det gäller mindre volymer och när bohaget behöver komma fram snabbt. Flygfrakten tar mellan 3-8 dagar.

Tågfrakt – Tågfrakt är ett bra och miljövänligare alternativ. Det kostar mindre än flygfrakt och tar inte lika lång tid som båttransport.

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.

Våra tjänster

STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.

Kostnadsfri offert inom 1 minut Svar direkt via mail eller sms.