Flyttbloggen
 • Så fixar du ett bolån – med bra villkor

  Att köpa bostad är för många livets största affär. Bostadsköpet kräver mycket av dig som köpare, det är mycket att hålla koll på och läsa på om. En viktig del i affären är bolånet. Bolånet avgör inte enbart om du kan köpa ditt drömhem eller inte – utan också hur din ekonomiska situation kommer att se ut under flera år framöver. Så här går du tillväga för att skaffa ett bolån med schyssta villkor.

  Bestäm din budget. Börja med att utgå från din situation för att kunna sätta en realistisk budget. Inför ditt bostadsköp är det två budgetar du ska räkna på. Kontantinsats: F...

  Läs mer
 • Flytta utomlands – detta behöver du känna till

  Att flytta utomlands är ett stort och spännande steg. Du kommer antagligen att utvecklas och uppleva mycket, träffa nya vänner, lära känna nya kulturer men också stöta på utmaningar under vägens gång. Att flytta utomlands innebär ju en hel del praktiska utmaningar. Vad du måste fixa i ditt nya land beror på vilket land du flyttar till, men det finns även praktiska saker du ska göra i Sverige innan din flytt. Vi guidar dig inför din utflyttning!

  Prata med Skatteverket. Kontakta Skatteverket och berätta att du ska flytta utomlands. Du ska folkbokföra dig i ditt nya land, så a...

  Läs mer
 • Inventarielista vid uthyrning i andrahand

  Ska du hyra ut ditt hem? Ska du lämna kvar möbler och saker som din hyresgäst får lov att använda? Vill du inte komma tillbaka efter uthyrningsperioden och höra att din soffa var trasig redan innan din gäst flyttade in? Undvik onödiga missförstånd och tvister genom att upprätta en inventarielista över alla dina saker. Vi guidar dig genom processen!

  Plocka bort. Trots att du skriver med tavlan du ärvt från din mormor på listan, garanterar inte det att din hyresgäst kan ersätta den vid eventuell skada. Fundera igenom vilka saker som har för stort affektionsvärde för dig, och ...

  Läs mer
 • Tänk på detta inför ditt lägenhetsköp

  Dags att köpa lägenhet? Här är allt du behöver veta!

  Att köpa sin första lägenhet är ett stort steg och det kommer otroligt många vuxenpoäng på köpet. Inför ditt livs – antagligen hittills – största affär finns det mycket att hålla koll på. Vi reder ut begreppen och visar vägen till ditt bostadsköp!

  1. Skaffa lånelöfte

  Det första du behöver göra för att köpa lägenhet är att ta reda på om du får låna pengar – och hur mycket du i så fall får låna.

  Kontakta ett antal banker, berätta att du planerar att köpa lägenhet och ...

  Läs mer
 • Fem anledningar till att flytta ihop

  Har ni varit tillsammans ett tag och sover ihop sju nätter i veckan? Har ni ställt tandborstar i varandras badrum och veckohandlar tillsammans? Då kan det vara dags att bli sambos på pappret också. Att flytta ihop kan kännas som ett stort steg och lite läskigt, framförallt om det är första gången du blir sambo. Vi listar fem anledningar till varför ni ska flytta ihop!

  1. Bättre välmående

  En studie från SCB visar att unga som bor tillsammans med sin partner mår bättre än personer som bor själva. Minskade sömnsvårigheter, minskad oro och minskad ångest kan alltså...

  Läs mer
 • Stora flytt-checklistan!

  Okej – nu är det dags! Flytten ska gå och du har ungefär tusen bollar i luften. Som tur är har vi sammanställt en checklista över allt du behöver hålla koll på inför din flytt. Skriv gärna ut listan och bocka av under processens gång. You got this!

  Tre månader innan din flytt

  Flytten närmar sig men är ändå på hanterbart avstånd. Nu har du tid att ta tag i alla samtal som ska ringas och mail som ska skickas. Fram med dator, kalender och telefon!

  Bestäm vilket datum som flytten ska gå, utifrån när du får tillträde till ditt nya hem och när du behöver l...

  Läs mer
 • Städmaterial för flyttstädning

  Hur lång tid en flyttstädning tar är inte bara beroende av hur stor bostaden är eller hur ofta ytskiktet är rengjort. Då även fönsterputsning ingår i vad som kan förväntas av en utflyttningsstädning kan även detta ha stor tidspåverkan. Exempelvis, är det lätt att komma åt på utsidan? Är det tvåglas- eller treglasfönster? Hur ser spröjsen ut? Eventuellt badkar och mängden vitvaror i exempelvis tvättstugan kommer också det göra skillnad i hur lång tid din flyttstädning tar.

  Efter att ha utfört över 30 000 flyttstädningar och samarbetat med några av de absolut bästa städteamen i Sverige...

  Läs mer
 • Fem tips för dig som vill hyra ut i andra hand

  Ska ni flytta ihop? Eller ska du flytta utomlands? Att hyra ut din hyresrätt i andra hand kan vara bra för din plånbok och hjälpa någon som letar tillfälligt boende. När du hyr ut i andra hand finns det ett par regler som är viktiga att känna till, för att både du och din hyresgäst ska få en trygg och smidig upplevelse. Här kommer fem tips som gör din uthyrning enklare!

  1. Skaffa tillåtelse

  Det första steget i din uthyrning är att se till att du faktiskt får lov att hyra ut ditt hem. Prata med din hyresvärd och se till att få tillstånd, gärna skriftligt, att hyr...

  Läs mer
 • Rut-avdrag för flyttstädning – hur fungerar det?

  Vad är Rut?

  Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt.

  Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden.

  Några exempel på hushållsnära tjänster som ger rätt till rutavdrag:

  Flyttstädning Hemstädning Storstädning Flytthjälp Visningsstädning Fönsterputsning Flytthjälp Trädgårdsarbete Snöskottning Vad är skillnaden mellan Rot och Rut?

  ROT står för Renovering, ombyggnad och tillby...

  Läs mer
 • 7 tips inför din flyttstädning

  Att göra en flyttstädning är inte samma sak som storstädningen du gör på helgen. Det räcker inte med att dammsuga och våttorka, nu ska boendet återställas för de nya ägarna. Att flyttstäda är svårt och tar ofta längre tid än vad man tror. Genom att anlita en städfirma till att genomföra flyttstädningen får du ett garanterat proffsigt resultat, och slipper lägga tid på det under flyttkaoset. Dessutom får du RUT-avdrag för flyttstäd, så det behöver inte bli en dyr historia. Det finns dock ett par saker du kan förbereda själv för att flyttstädningen ska gå så smidigt till som möjligt. 

  1. ...

  Läs mer
Bli kontaktad