Flyttbloggen
 • Grunderna för ett bolån

  Grunderna för ett bolån

  Att vara påläst och ha gjort sin hemläxa inför köp eller renovering av bostad kan spara dig tusenlappar. Att banken är involverad i ditt bostadsköp med bolån är mer regel än undantag idag. Ett bolån påverkar och påverkas till en stor del av din privatekonomi. Vi tar dig igenom bolån – steg för steg!

  Bolån – vad är förutsättningarna?

  Till att börja med behövs minst 15% i kontantinsats från dig som låntagare. De resterande 85% grundar sig i att långivaren gör en kreditprövning på dig. Din nuvarande och framtida betalningsförmåga bedöms. Bland annat s...

  Läs mer
 • Compact living – få ut maximalt av dina kvadratmeter

  Att bo på färre kvadratmeter lockar allt fler människor idag. Trenden kan vara bra, inte bara för miljön – utan också för din plånbok. Att flytta till ett mindre boende blir ofta en fråga om lagringsmöjligheter och praktiska saker. Vad ska jag göra av alla mina saker? Här listar vi tips och fördelar som du kan använda!

  Compact living – framtidens lösning?

  Compact living innebär att inreda, leva och bo kvadratsmart. Det är en mix av bo på en mindre yta och men med fler smarta lösningar. Med smarta lösningar så menas det att hitta multifunktioner till hemmet för att maximer...

  Läs mer
 • Så fungerar en husbesiktning

   

  Du har letat, gått på visningar, budat och kämpat. Till slut hittar du huset du drömt om, äntligen! Mentalt har du kanske redan börjat förbereda såväl flyttstädning som flytthjälp. Med lättnaden och glädjen att din bostadsaffär har gått i lås kan du som köpare lätt bara ser allt det positiva med huset. Innan inflyttningen har du som köpare obligatorisk plikt att genomföra en besiktning, oavsett om du gör det själv eller anlitar proffs, undersökningsplikt.

  Vad har du för skyldighet vid ett husköp?  Undersökningsplikt (köpare)

  Du som köpare är skyldig att inspektera bosta...

  Läs mer
 • Välj rätt mäklare

   

  Bostadsaffären är den största affären du gör i ditt liv och beslutet om vilken mäklare som får förtroendet att hjälpa dig är viktigt för hur framgångsrik försäljningen blir. Målet med en bostadsaffär är en smidig och enkel historia där både köpare och säljare ömsesidigt skålar för nästa kapitel i sina respektive liv efter en bra bostadsaffär. Dessvärre är det långt ifrån alla gånger en dans på rosor. En bostadsaffär kan kantas av törnar i form av utdragna affärer, trött marknad och besvikelse. För ett lyckligt slut är det viktigt att du väljer rätt mäklare när du ska sälja din...

  Läs mer
 • Förbered din bostad inför försäljning

  Håller du på att förbereda din bostad inför försäljning? Här finns allt du behöver veta!

  Inför och under en försäljning är det mycket att tänka och hålla koll på. I flyttkaosets hav av papper och flyttlådor kan det lätt hända även den bästa att man prioriterar lite fel. En bostadsaffär är förmodligen en av de viktigaste affärerna du gör under ditt liv. Liten som stor bostad kan gynnas av en eller flera hjälpande händer i förberedandet av din bostadsförsäljning. Vi listar här våra vassaste tips, steg för steg!

  Hitta mäklaren som känns bäst för dig Fråga folk i din närhet vars omd...

  Läs mer
 • Flytta till en företagsbostad

  Har du resfeber inför ännu en jobbresa med nätter på opersonliga hotellrum? Den varma och trygga hemkänslan i en företagsbostad kanske är just den huvudvärkstabletten du är i behov av. Om du har rest med jobbet har du med största sannolikhet någon gång spenderat natten på ett hotell. Vanligtvis erbjuds anställda på resande fot hotellnätter som en förmån. Bonusnätter kan samlas och pengar kan sparas men i det långa loppet kan en företagsbostad vara ett smartare alternativ, varför? Vi tar dig igenom det viktigaste nedan!

  Efterforska

  Var ute i god tid och framförallt lägg ner tid på att...

  Läs mer
 • 5 tips för att hitta en hyresrätt

  Går du runt med flyttankar och är på jakt efter en hyresrätt utan att riktigt veta var du ska börja någonstans? Ta det lugnt, du är inte ensam! Att leta efter en hyresrätt kan vara utmattande, frustrerande och oerhört tidskrävande. Jakten efter ett hyreskontrakt är något som kan kosta både för plånboken och energin. Det finns däremot ett par genvägar som kan hjälpa dig längs vägen och de följer nedan!

  Stick ut i mängden

  Som svensk medborgare har man lagom inpräntat i blodet. I bostadsmarknaden gäller ofta det motsatta och lite av djungelns lagar är inte helt ovanligt. Det finns många...

  Läs mer
 • Fem steg till en smidig flyttdag

  Dagen med stort D, rödmarkerad i kalendern, förhoppningsvis inte ångestladdad men nästan alltid stressframkallande. Flyttdagen. Dagen då alla förberedelser och all planering ska kulminera och du äntligen ska genomföra din flytt. Vi guidar dig igenom fem steg till en smidig flyttdag!

  Var förberedd

  Förberedelser i form av att ha packat, bokat flyttstäd, ordnat med nyckelöverlämning och bokat flytthjälp bortser vi från eftersom att du på flyttdagen förhoppningsvis redan har det ordnat.

  Däremot finns det andra, mindre förberedelser du bör ha på pl...

  Läs mer
 • Så fixar du boende i studentstaden

  Har du blivit antagen till universitet i höst? Stort grattis – en fantastisk resa väntar dig! Tiden på universitetet kan förutom att vara lärorik också vara otroligt rolig och tiden då du träffar vänner för livet. När du köpt block och penna och ansökt om CSN-lån återstår bara en liten detalj i förberedelserna. Att hitta ett boende i studentstaden. Vi har samlat de bästa tipsen på hur du hittar någonstans att bo!

  Boende genom nationerna

  I många av de större studentstäderna finns det nationer knutna till universitetet eller högskolan. En nation är helt en...

  Läs mer
 • Rut-avdraget vid flytthjälp – vad gäller?

  Rutavdrag vid flytthjälp

  Här har vi samlat det du behöver veta när det kommer till Rut-avdrag för flytthjälp. Det finns en del saker som skiljer sig från hur Rut-avdraget fungerar när du köper flyttstädning. Känner du dig osäker eller har funderingar så är det här inlägget en bra start. Vi besvarar bland annat vad som omfattas av Rut-avdraget? Vilka krav finns och vad ska jag tänka på? Här hittar du svaren!

  Mer information om Skatteverkets grundläggande krav för rutavdrag hittar du i vårt tidigare avsnitt om rut här. 

  Krav för Rut-avdrag för flyttjänster

  ...

  Läs mer
Bli kontaktad