Att tänka på vid husköp
Har du bestämt dig för att det är dags att köpa hus? Eller har du redan hittat ett hus men vill ha bättre koll på vad du ska tänka på vid ett husköp? Att bo och leva i en villa eller ett radhus med egen trädgård och tillräckligt utrymme hemma är något som lockar många.
Här har vi skapat en checklista för dig som ska köpa hus. Vi har samlat viktiga punkter att ha koll på och att tänka på när du är spekulant på ett radhus eller en villa.
Checklista inför köp av hus eller radhus
- Skapa en kravlista
Gör en ordentlig kravlista kring ditt framtida boende. Skapa en kravprofil gällande storlek, område, antalet rum och typ av hus du är på jakt på.
- Sätt en budget, gör en kalkyl och prata med banken.
Se till så att du har skapat en budget och fått ett lånelöfte från banken. När du skapar en budget kom ihåg att räkna in samtliga driftkostnader samt eventuellt underhåll. Kom ihåg lagfartskostnaden och eventuella pantbrev.
- Skapa en bevakning för relevant objekt
För att enklare hålla koll på objekt som motsvarar din kravprofil kan du spara en bevakning på exempelvis Hemnet. Du kan även maila mäklarkontoren som är verksamma där du söker bostad. På så sätt får du mail när det dyker upp nya objekt som motsvarar din kravprofil.
- Förbered dig inför visning
Innan du går på en visning så är det viktigt att du läser på ordentligt om objektet. Läs alla dokument som finns upplagda till bostadsannonsen, se över när renoveringar är genomförda och vilka avgifter som finns kopplade till fastigheten. När du kommer till visningen ska du undersöka bostaden så noga som möjligt. Titta under mattor, bakom tavlor, spola i kranar, spola toaletten. Även om du är skyddad mot “dolda fel” så räknas inte alltid ex. märken på golv eller trasiga kranar som dolda fel.
Ta reda på när taket gjordes om, hur gamla vitvarorna är och hur gammal ex. värmepumpen är. När du är på plats för visning gör du en okulärbesiktning av skicket. Att någonting kommer behöva bytas är nödvändigtvis inte något dåligt, men du vill ha koll på kostnaderna som eventuellt kommer.
- Besiktningsprotokoll
Vi lägger med denna punkt ytterligare en gång för att den är så viktig. Som köpare har du en undersökningsplikt som är omfattande. Idag besiktigas många radhus och villor inför försäljning av säljaren. Även om en besiktningsman alltid ska vara opartiskt så finns det köpare som vill ta in en egen besiktningsman också. Kolla extra noga på taket, dränering
- Uppdatera din kalkyl
Nu när du kikat på huset och har en uppfattning om driftkostnader och eventuella renoverings- och underhållskostnader kan du uppdatera din kalkyl. Här kan banken ofta hjälpa till. Om kalkylen går ihop och du vinner den eventuella budgivningen så är det dags för avtalsskrivning.
- Skriv avtal
Om radhuset eller villan säljs via mäklare så träffas ni ofta hos säljarens mäklare för att skriva avtal. Mäklaren har ofta ett standardavtal och i Sverige så ska du kunna lite på att registrerade mäklare gör affären efter schyssta villkor. Givet att du köper bostaden via en mäklare så behöver du inte tänka så mycket på kontraktet. I avtalet kommer bland annat köpeskillingen återges och datum för tillträde. Du behöver ofta erlägga den första delen av betalningen, cirka 10%.
- Tillträde
Vid tillträdet träffas ni hos mäklaren igen för att skriva på de sista papprena innan du får nycklarna till din nya bostad. Banken ska även föra över köpeskillingen till säljarens konto. Detta sker ofta genom att mäklaren har kontakt med en representant för din bank.
Vi hoppas att denna checklista fylld med information om vad du ska tänka på vid ditt husköp hjälper dig till en smidigare affär. När du ska köpa en villa eller ett radhus finns det mycket att tänka på. Det viktigaste är att du inte har för bråttom och följer din checklista, oavsett hur lockande objektet kommer att vara.
Läs fler flyttinlägg
Att leva med allergier kan vara en ständig kamp och orsaka obehag. Genom att tillämpa effektiva dammsugning tekniker och vidta…
När vintern ger vika för vårens värme är det dags att ge nytt liv åt din trädgård och förbereda den…
Köket är hemmets hjärta, men det kan också locka till sig smuts, fett och oreda. Att hålla ditt kök gnistrande…
Att hålla din cykel i toppskick är viktigt, inte bara för dess utseende utan även för att säkerställa en smidig…
Bra service, lätta att få tag på och måna om att det skulle bli ett bra jobb. Kan varmt rekommendera!
Otroligt bra bemötande! Trots sista minuten-förfrågan fixade de städningen med glänsande resultat. Rekommenderas varmt!
Jag är väldigt nöjd med flytttjänsterna. Snabb offert per mail och smidig bokning.
STRÅLANDE!
Ditt meddelande är mottaget och vi återkommer till dig så snart vi har möjlighet.